Verschillende soorten piano stijlen spelen

Iedereen kent de piano en zijn prachtige klanken die eruit kunnen komen, mits natuurlijk als een en ander gespeeld wordt door een goede pianist. Leren piano spelen is niet eenvoudig, zeker niet als je een behoorlijk hoog niveau wilt bereiken, maar eigenlijk geldt dat voor ieder muziekinstrument dat je wil leren bespelen. Om een instrument goed te kunnen bespelen zal je ook noten moeten leren lezen hoewel dat in niet altijd strikt noodzakelijk is. Er zijn mensen met een absoluut gehoor en goed geheugen die piano hebben leren spelen zonder ook maar een noot te kunnen lezen, maar dat kunnen toch wel uitzonderingen worden genoemd. Maar welke soorten muziekstijlen worden eigenlijk gespeeld op de piano?

Klassiek piano spelen

Iedereen kent wel de beelden op televisie van de pianist die achter een grote glimmende zwarte vleugel prachtige klassieke muziek speelt. Bach, Beethoven en Mozart om maar een paar grote componisten te noemen worden veel gespeeld op de vleugel en kunnen mits goed uitgevoerd een streling voor het oor zijn. Er is trouwens een behoorlijk verschil in prijs tussen een vleugel of piano kopen, vleugels zijn in veel gevallen veel duurder in aanschaf. Klassiek piano spelen vereist heel veel oefenen maar daarnaast ook een extreem goede timing. Twee pianisten kunnen hetzelfde stuk van Bach spelen waarbij de een het stuk fantastisch speelt en de ander het zeg maar net niet heeft.

Jazz

Ook jazz is bij uitstek geschikt om op de piano te spelen waarbij in veel gevallen geïmproviseerd wordt door de jazzpianist. Op het North Sea Jazzfestival, vroeger in Den haag maar tegenwoordig in Rotterdam, zijn altijd de beste jazzpianisten te zien en vooral te horen. Denk niet dat jazz spelen met al dat geïmproviseer eenvoudig is, het is juist zeer moeilijk om echt goed jazz te spelen op de piano. Veel jazzpianisten hebben bijvoorbeeld eerst klassiek piano leren spelen alvorens zich te wagen op het terrein van de jazzmuziek. Het is vaak de kunst van het weglaten wat muziek erg mooi maakt, kijk maar eens naar de trompetvirtuoos Miles Davis. Hij was zo goed in alle basisvaardigheden van het trompetspel dat ie bepaalde tonen niet speelde om een werkelijk briljant muziekstuk te kunnen laten horen.

Blues

Ook de muziekstijl Blues wordt veel gespeeld op de piano en kan lekker ritmisch klinken. Ook de beste Bluespianisten kan je overigens zien en horen op het North Sea Jazzfestival in Rotterdam. De Blues is ontstaan aan het einde van de 19e eeuw tijdens de slavernij. Afrikaanse slaven zongen de blues toen in de vorm van gospel. Blues klinkt lekker los en vrolijk en is een uitstekende muziekstijl om snelheid in je vingers mee te creëren op de piano. Dat Blues door de jaren heen bijzonder populair is staat buiten kijf, denk alleen al eens aan de grootheid op het gebied van Blues B.B. King met zijn zeer bekende nummer ‘The Thrill is gone’.

(543)

Redactie

Alles over wetenschap.