Tekort EHBO-ers op festivals dreigt

Voor de avontuurlijke mensen onder ons die zich graag ook op festivals begeven en in contact komen met nieuwe mensen is er goed en tevens slecht nieuws. Er ligt in iedergeval een kans in het verschiet om beide hobby’s in een keer te verzilveren. Want ook op de festivals dreigt een schrijnend tekort aan EHBo-ers te ontstaan.

De noodklok voor meer EHBO’ers en bhv-ers wordt al een tijd geluid. Maar 17% van de Nederlanders is onderlegd om eerste hulp te verlenen. Laten we hier eens een anders cijfer tegenover zetten. Elk jaar vallen er 5300 doden door een hartaanval. Omgerekend betekent dit dat elke dag 42 mensen een hartaanval krijgen.

Het festivalseizoen is begonnen

Dit zijn getallen waar menigeen van schrikt. De kans dat je dus te maken krijgt met een hartaanval is behoorlijk groot. Laat staan op een festival waar en 20 tot 50.00 mensen bij elkaar staan. En als we daarbij het aantal festivals eens optellen dan wordt de kans nog groter. De alarmbellen rinkelen dus niet voor niets.

Ook zonder EHBO certificaat kun je hulp verlenen,

De petitie om meer middelbare scholieren eerste behulp bekwaam te maken is dan ook een stap in de goede richting. Toch zijn we er dan nog lang niet. Ook als mensen niet in het bezit van een EHBO of BHV-certificaat kunnen ze nog levens redden. Sterker nog elke Nederlander is verplicht om hulp te verlenen. Dankzij de Automatische Externe Defibrillator is het verlenen van die hulp bij een hartstilstand een stuk makkelijker geworden.

Omdat we graag een steentje bijdragen aan de samenleving via deze blog geven we je alvast de richtlijnen zoals deze zijn verstrekt door het Rode Kruis. Elk leven die we ermee kunnen redden is er eentje toch?

De AED, daar red je levens mee

Veel van de hartstilstanden zijn weer op gang te helpen zijn met een defibrillator ofwel een AED. De AED-apparaten zijn op veel plaatsen te vinden. Waar precies kun je vinden via de AED zoeker. Een goed idee is om van te voren al te bekijken waar een AED zich bevindt in je lokale omgeving. Dan kun je bij een ongeval namelijk veel sneller schakelen.

Onthoud de volgende drie simpele stappen wanneer iemand in elkaar zakt door een hartstilstand

  1. Bel 1-1-2 en zet op de telefoon op luidspreker.
  2. Haal een AED.
  3. Volg de instructies van de 1-1-2 centrale op.
  • Controleer de ademhaling
  • Bij onregelmatig ademhaling start reanimatie met de AED.

Groei festivals zorgt voor tekort aan EHBO’ers

Hadden we het eerder al het tekort aan EHBO’ers en BHV’ers in het algemeen, daar wordt nu via een campagne druk aan gewerkt om dit te verbeteren. Als het om festivals gaat, is er wat vreemds aan de hand. Festivals hebben tot nu toe nog geen tekort ondervonden, maar ze merken wel door de groei het tekort wel dreigt. Het aantal festivals groeit harder dan het aantal aanwezige EHBO’ers. Dus avonturiers als je graag onder de mensen bent en op festivals dan is dit je uitgelezen kans! Doe een EHBO cursus! Maak je je zorgen over de kosten? Wat veel mensen niet weten is dat je een gedeelte van de kosten vergoed kan krijgen als je aanvullend verzekerd bent. Kijk dus hier je polis eens op na. 

(121)

Redactie

Alles over wetenschap.