Voordelig zomervakantie vieren – inspiratie 2018

Kijkt u ook al uit naar de zomervakantie 2018? Misschien heeft u al plannen of heeft u al zelfs een reis geboekt? Zo niet, dan kun je met dit artikel inspiratie opdoen voor een onvergetelijke vakantie. Heb je er weleens over nagedacht waarom we eigenlijk op vakantie gaan?

Weg van de dagelijkse sleur
Mensen gaan graag op vakantie zodat ze kunnen ontsnappen aan de dagelijkse sleur. Je kent het wel, van maandag tot vrijdag werken, zaterdag boodschappen doen en uitgaan, zondag een rustdagje en vervolgens begint het allemaal weer opnieuw. Op vakantie kun je minder gestructureerd leven en als het ware doen waar je zin in hebt, zonder je te hoeven verantwoorden.

Iedereen gaat op vakantie
We willen ook graag op vakantie omdat iedereen op vakantie gaat. Je hoort de leukste vakantieverhalen van de mensen om je heen en dan moet jij vertellen dat je dit jaar thuis bent gebleven. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat mensen die niet op vakantie gaan vaker ziek worden en vaker vroegtijdig overlijden dan mensen die wel op vakantie gaan. Vakantie kan ook helpen om zaken in perspectief te zien en het dagelijks leven beter te kunnen relativeren. Een opvallend feitje uit het onderzoek is dat vakantiegangers zich in de eerste werkweek weer voelen als voor hun vakantie. Desondanks blijkt het heel zinvol te zijn om op vakantie te gaan. Meer informatie over dit onderzoek kun je hier lezen. Nu we weten waarom we zo graag op vakantie gaan, is het tijd voor de vakantie trends van 2018!

1. Onbekende reis boeken
Niet weten waar je naartoe gaat tot het laatste moment wordt steeds populairder. Niet van te voren je bestemming uitkiezen en niet je hele reis van te voren plannen, zorgt ervoor dat je nog meer controle kwijtraakt. En daar houden we van op vakantie, controle kwijtraken. Ik zie wel waar ik terecht kom en regel dan wel waar ik ga overnachten, eten, welke toeristische bezienswaardigheden ik ga bezoeken etc. Bij verschillende aanbieders is het mogelijk om een ‘surprise reis’ te boeken waarbij je je vakantiebestemming pas te horen krijgt als je op het vliegveld bent belandt. Je ontvangt van te voren wel de weervoorspellingen, zodat je je kleding daarop kunt aanpassen. Kortom het geeft reizen een hele nieuwe dimensie, aanrader voor de echte avonturiers!

2. Cruisen
Laat dit jaar de auto staan en vergeet de vliegtuig, want cruisevakanties zijn weer helemaal in! Je moet natuurlijk wel tegen een beetje water kunnen en het liefst niet snel zeeziek worden. Alhoewel, op zo’n grote cruiseschip merk je meestal niet eens dat je aan het varen bent. Er is een groot aanbod aan cruisevakanties, zo kun je de Middellandse Zee ontdekken, de Noorse Fjorden, Groot Brittannie, Noord-Amerika, de prachtige witte stranden van de Caribbean etc. Op het cruiseschip zijn er ook voldoende activiteiten te ondernemen zodat je je nooit hoeft te vervelen. Kortom een onvergetelijke ervaring!

3. Voluntourism
Een moeilijk woord, maar het houdt in dat je vrijwilligerswerk doet op vakantie. In een onbekend land werk doen waarvoor je niet gestudeerd hebt is een hele ervaring op zich. Enerzijds leer je de cultuur en mensen van het land waar je je bevindt en anderzijds maak je jezelf ook nog nuttig op vakantie door je in te zetten voor de plaatselijke bevolking. Het is een trend die we steeds vaker zien en zeker past op het lijstje van vakantietrends in 2018. Kortom, je maakt jezelf nuttig, je zult dankbaar zijn en het is ook nog eens heel leerzaam.

4. Back to basic
Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan? Dat is het motto van ‘back to basic’. Het leven is al chaotisch genoeg, waarom niet even helemaal terugtrekken in de natuur. En natuurlijk niet een dagboek met foto’s bijhouden voor je social media, nee zet je internet helemaal uit en kom tot rust, herontdek jezelf. Vakantie hoeft niet per se ver weg te zijn, je kunt ook gewoon kamperen in een natuurbos. Kamperen staat gegarandeerd voor goede vakantie herinneringen. Uit een onderzoek onder 2000 Britten geeft 34% aan dat kamperen hun meest bijgebleven vakantie in hun jeugd is. Tegenwoordig kun je het kamperen zo luxe maken als je zelf wilt, maar de charme van het kamperen zit hem natuurlijk in het ouderwets slapen in een tent en slaapzak.

5. Binnenlandse vakantie
Waarom ver op vakantie gaan als er in Nederland ook nog genoeg te ontdekken valt? In Nederland blijven heeft meerdere voordelen, zo is er geen sprake van een taalbarrière, het is altijd dichtbij en goedkoop. Ga bijvoorbeeld een dagje naar Amsterdam, bezoek de kust of waddeneilanden, bezoek de kaasmarkten of vissersdorpen, bezoek de tulpen van de Keukenhof, ontdek Drenthe, bezoek een attractiepark, musea, tentoonstellingen en zwembaden, de haven van Rotterdam etc. Kortom, ook in Nederland valt er nog genoeg te ontdekken op je vakantie! NapPas biedt een kortingspas voor meer dan 300 dagjes uit in Nederland met kortingen tot wel 50%.

(21)

Redactie

Alles over wetenschap.