3x waarom een dagboek bijhouden een goed idee is!

Het schrijven in een dagboek is iets wat bijna iedereen wel eens heeft gedaan. De meeste jonge meisjes maken bijvoorbeeld gebruik van een sierlijk dagboek inclusief slot om alle informatie goed voor jezelf te bewaren. Nu je ouder bent lijkt het misschien een beetje vreemd. Bovendien ben je in je jongere jaren al tig keer begonnen met een dagboek, maar lukte het je maar nooit om deze bij te houden. Dan wordt het nu hoog tijd om hier verandering in te brengen. Het bijhouden van een dagboek heeft namelijk ontzettend veel voordelen. Pak je favoriete pen van Pwakkerman er maar bij en ga aan de slag. Wij geven je 3 redenen om dit keer écht door te zetten.

 

1.      Het werkt ontspannend

 

Allereerst is het belangrijk om een dagboek niet bij te houden omdat het ‘moet’, maar simpelweg omdat je dit graag wilt. Zodra het ‘moeten’ niet meer aanwezig is, zal je merken dat het veel leuker wordt om het dagboek bij te houden. Bovendien geeft het dan echt niet wanneer je eens een keertje overslaat. Het schrijven in een dagboek hoort namelijk ontspannend te zijn.

 

Ben jij iemand die het heel leuk vindt om in een dagboek te schrijven, maar dit telkens vergeet? Richt dan een speciaal hoekje in. Plaats hier je dagboek, een mooie luxe Parker pen of je favoriete montblanc om jezelf te enthousiasmeren. Wanneer je dit hoekje ziet, raak je direct gemotiveerd om aan de slag te gaan.

 

2.      Helpt tegen piekeren

De hele dag door ben je druk met allerlei zaken. Hierdoor heb je geen tijd om ergens bij stil te staan. Ook niet bij lastige momenten. Dit sla je vervolgens allemaal op en komt er uit wanneer je eindelijk tot rust komt. Dit is meestal wanneer je op bed gaat liggen. De nacht valt, het wordt stil om je heen en je hersenen draaien ondertussen overuren. Door je gedachtes ruim voor het slapengaan te ordenen en op te schrijven, voorkom je piekeren voor het slapengaan. Je zult merken dat wanneer je hoofd leeg is, je uiteindelijk ook veel gemakkelijker in slaap zult vallen. Natuurlijk zal dit niet direct de eerste avond effectief zijn, maar na een paar avonden moet je toch echt al verschil gaan merken.

 

3.      Leer jezelf beter kennen

Vaak doe je dingen op de automatische piloot. Je reageert instinctief op gebeurtenissen. Hierdoor sta je er doorgaans niet lang bij stil. Totdat je eventjes rustig in je dagboek gaat schrijven en jezelf opeens een enorme spiegel kunt voorhouden. Want waarom reageerde je nou zo kortaf toen een collega wat vroeg? Waarom raffel je je werkzaamheden aan het einde van de dag altijd af? Wat zegt dit over jou? Door meer over je gedachtes en acties te schrijven, leer je jezelf op een geheel ander niveau kennen. Bovendien leer je bepaalde momenten ook beter te overzien. Waarom je bijvoorbeeld op sommige dagen vermoeid en lusteloos uit je werk komt en waarom je op sommige dagen het gevoel hebt de hele wereld aan te kunnen. Een dagboek bijhouden loont.

(11)

Redactie

Alles over wetenschap.