Achtergrond van het goud

Goud is waardevol, het wordt veel gebruikt in het dagelijkse leven en er worden prachtige sieraden die als een ideale geschenk voor vrouwen zijn. Maar, waar komt goud eigenlijk vandaan? Hoe is het ontstaan? Hier zit vanzelfsprekend een heel natuurkundig verhaal achter. In ieder geval is het zo dat alle elementen van de aarde zijn ontstaan in de sterren. Op het moment van het ontstaan van onze planeet, de Aarde, was het goud al aanwezig.

De sterren en goud

Onder condities van onvoorstelbare druk en temperatuur vindt er binnenin sterren voortdurend kernfusie plaats. Daarbij worden lichte elementen letterlijk samengesmolten tot zwaardere elementen. IJzer is het zwaarste element dat op deze manier gevormd kan worden. Goud wordt pas gevormd bij veel extremere condities. Dit gebeurt wanneer een hele grote ster explodeert in een supernova. De buitenste lagen van de ster, dus ook het goud, wordt dan weggeblazen. Er ontstaan hele kleine deeltjes, waaronder goud. De sterrenstof vormt zich uiteindelijk tot een nieuwe planeet. In deze (nieuwe) planeet zit als het ware de goud deeltjes verstopt. Het is gebleken dat het goud zich concentreert op bepaalde plaatsen, waardoor de mensen het weer hebben kunnen vinden. Indien dit niet geconcentreerd zou zijn, zou het onvindbaar zijn. De concentratie goud is zo laag dat wij het goud anders nooit ontdekt zouden hebben.

Wanneer is het eerste goud ontdekt?

Wanneer het goud ontdekt is, is niet bekend. Wel is bekend dat er al goud was in de 26e eeuw voor christus. Gebieden waar goud gevonden kan worden liggen voornamelijk in Zuid-Afrika , de VS, Australië, Indonesië en China. Echter wat mensen zich niet realiseren is dat het ook dichterbij huis gevonden kan worden. Zo zijn er plekken in Spanje, Frankrijk (het departement Ariege) en Polen waar ook nog wel eens goud gevonden wordt.

(10)

Redactie

Alles over wetenschap.