Geld lenen of geen geld lenen?

Geld lenen, het wordt al jaar en dag gedaan. Of het nu gaat om goudmunten zoveel jaren geleden of euro’s vandaag, het zorgt ervoor dat vele mensen bepaalde aankopen kunnen financieren die ze normaal anders nooit zouden kunnen verkrijgen. Er hangt veel negativiteit omtrent geld en lenen maar het draagt zeker en vast bij tot een sterkere economie en het opbloeien van regio’s en landen. Als de koopkracht van een bevolking verhoogt, verhoogt de kwaliteit van het leven.

Maar jammer genoeg ontstaan er ook wel wat problemen door leningen. Dit hoofdzakelijk door leningen die ondoordacht worden afgesloten. Het is belangrijk dat de persoon die een lening wil aangaan, perfect weet waar hij of zij aan toe is. Je gaat best niet zomaar snel geld lenen zonder dat je echt weet waar je aan toe bent of waar je de goedkoopste lening kan krijgen. Hieronder enkele punten waarop gelet moet worden.

Is de lening nodig?

Dit is de allereerste stap waarover lang en duidelijk moet worden nagedacht. Het gebeurt vaker dat iemand een (kleine) lening wil aangaan voor een impulsieve aankoop. Zeker de zogenaamde “0% rente” afbetalingsplannen kunnen voor problemen zorgen omdat ze op de psychologie en impulsiviteit van klanten inspeelt. Hier wordt het ook meteen duidelijk dat een afbetalingsplan eigenlijk een vorm van lenen is. En dit geldt ook voor andere vormen van kredieten.

Natuurlijk is een lening handig, of zelfs voordelig, als het dient voor de aankoop van een huis of auto. Afhankelijk van de omstandigheden kunnen sommige kosten in aftrek gebracht worden op de belastingen waardoor het zelfs slimmer kan zijn om wel een lening aan te gaan. Maar dit overstijgt dit artikel en daarvoor kan je best meer informatie opzoeken.

De soort lening die je nodig hebt

Hierboven al vermeld, er bestaan verschillende soorten leningen. Wil je een huis aankopen, dan kies je waarschijnlijk voor een hypothecaire lening. Koop je een auto, dan zal een specifieke autolening nuttig zijn. Ga je verbouwen dan heb je misschien de kans om een speciale groene lening te verkrijgen. Kortom, er bestaan verschillende soorten leningen, allen met hun eigen voorwaarden, budgetten, rentes en doelen.

Meestal zijn leningen voor meer persoonlijkere zaken (bv. een reis of huwelijk) duurder dan autoleningen of hypotheken. Dit natuurlijk ook om een lening aan te moedigen als het gaat om een grote aankoop. Het bezitten van eigendom biedt een enorme zekerheid, voor jou en de overheid.

Wees niet bang om weg te stappen

Je mag zeker geen angst hebben om bij een bank of kredietinstelling weg te stappen als je aan bepaalde voorwaarden niet wenst te voldoen of als je elders goedkoper kan vinden. Kredietinstellingen verdienen aan leningen en willen vaak geen potentiële klant kwijt. Het kan dus perfect zijn dat de rente met een punt wordt verlaagd als blijkt dat je niet geïnteresseerd bent. Hierdoor wordt het mogelijk om zelfs af te dingen bij het aangaan van een lening. Het lijkt vreemd en velen durven dit niet (wat ook wel te verstaan is) maar de wereld is aan de degene met lef. En als je kan besparen op een lening op lange termijn, zeker doen!

Ben je een nieuweling als het gaat om geld lenen, dan zie je meteen dat de keuze niet licht gemaakt mag worden. Op het internet staat veel nuttige informatie die je kan aanwenden om meer te weten te komen over geld lenen, zoals Geld en jij, een financiële blog. Wat je ook doet, je kan nooit genoeg te weten komen. Dus lees zoveel mogelijk, vraag zoveel mogelijk inlichtingen waar mogelijk. Het is tenslotte jouw toekomst.

Termijn van de lening

Eens je een lening bent aangegaan, moet je deze natuurlijk ook afbetalen. Dit gebeurt met periodelijkse aflossingen (standaard maandelijks). In overleg met de bank wordt er een termijn afgesproken waarover je de lening terug zal betalen. Hoe korter dat termijn, hoe groter het bedrag je maandelijks moet betalen. Hierbij moet je dus opletten met hoeveel geld je maandelijks verdient en hoeveel je uitgeeft. Zorg dat je voldoende hebt om de kunnen leven, rekeningen te kunnen betalen, etc zonder in geldsnood te komen als de afbetaling van de lening er nog eens bijkomt.

Maar het is ook aangewezen om niet een te lange periode te kiezen. Je betaalt namelijk rente op de lening en hoe langer het afbetalingstermijn, hoe hoger de totale interest zal zijn.

De prijs (rente) van de lening

Het is misschien vanzelfsprekend maar een lening is niet gratis (toch niet in de meeste gevallen). Op een lening wordt over een bepaalde periode een rente berekend die moet worden afbetaald. Deze interest kan verschillen naargelang het soort lening, wie het geld wil lenen en waar het wordt afgesloten. Het is dus in jouw voordeel om bij meerdere banken en kredietkantoren informatie te winnen over het soort lening dat je nodig hebt. Vervolgens kan je de goedkoopste kiezen.

Voorwaarden en flexibiliteit

Je dient altijd op de hoogte te zijn van de voorwaarden die vasthangen aan jouw lening en de bank of instelling waar je gaat lenen. Deze verschillen van kantoor tot kantoor dus overlees de informatie die je krijgt zeer goed.

Bij de meeste banken dien je over een inkomen te beschikken dus wees al maar zeker dat er achter een bewijs (zoals bv. een loonbrief) gevraagd zal worden. Hier meer je op de hoogte bent van de benodigde documenten, hoe sneller je een lening zal kunnen verkrijgen. En natuurlijk is het positief om aan te tonen dat je voorbereid bent.

Ook is het nuttig om weten dat het aflossingsbedrag bij sommige leningen aangepast kan worden naar de situatie (stel je verliest je werk, dan kan het bedrag voor bepaalde tijd naar beneden gaan en later weer naar boven). Dit is opnieuw geheel afhankelijk van de lening en de instelling. Of kom je bij wonder ter beschikking over een grote som geld, dan kan je opteren om de lening voor een groot deel, of zelfs geheel, af te betalen.

Meer informatie: Van Leeuwen

(25)

Redactie

Alles over wetenschap.