Dakkapel plaatsen met rolluik of screen

Het is in tijden van recessie niet gemakkelijk je woning te verkopen, laat staan een nieuwe woning te kopen. Veel mensen zien een dakkapel als alternatief, door een dakkapel wordt niet alleen meer woonruimte en licht gecreëerd, de woningwaarde neemt eveneens toe. Je hebt houten en kunststof dakkapellen, beiden zijn zij uitvoerbaar met tal van accessoires, zoals rolluiken en screens, hierover meer in dit korte artikel.

Voordelen rolluiken en screens

Voor enkele honderden euro’s kun je al een rolluik of screen toevoegen aan de dakkapel. Kortweg heb je drie soorten rolluiken, namelijk met elektrische of handmatige bediening of met slingerbediening, dit geldt evenzo voor screens. De uitvoering met handmatige bediening is het goedkoopst in aanschaf. Waar screens alleen bescherming bieden tegen hinderlijk zonlicht, biedt een rolluik meer voordelen, zoals:

– Zorgen voor duisternis op elk gewenst moment.
– Het warmteverlies wordt aanzienlijk verminderd.
– Je hebt geen last van naar binnen kijkende voorbijgangers.
– Door een rolluik worden harde geluiden buiten gehouden
– Beter kunnen slapen

Dakkapel met voorzet- of inbouwrolluik

Bij een dakkapel kan het rolluik of screen op twee manieren worden bevestigd. De kast van het rolluik of screen kan worden geplaatst op het kozijn dat deel uitmaakt van de dakkapel, hierdoor blijft het rolluik of screen altijd zichtbaar. Je kunt er ook voor kiezen het rolluik of screen te laten wegwerken in het boeideel van de dakkapel, vanzelfsprekend wordt het boeideel dan breder, maar het zorgt wel voor een mooiere dakkapel. De tweede methode zal bij de meeste dakkapelspecialisten resulteren in een hoger prijskaartje en wordt ook wel aangeduid als inbouw screen of inbouwrolluik.

Een betere nachtrust

Een rolluik kan ook helpen bij een betere nachtrust, het zorgt voor een zeer donkere kamer waardoor je geen last hebt van de zon die vroeg opkomt.
Het nadeel daarvan is dat je misschien wat meer moeite hebt met wakker worden aangezien je lichaam nog moet opstarten (een Phillips wake up light kan hierbij goed helpen), ook op je vrije dagen zal je dankzij de verduistering waarschijnlijk langer in je bed liggen. Daarnaast moet je voor een goede nachtrust natuurlijk ook een goed bed en matras kopen zodat je lichaam tijdens de slaap optimaal wordt ondersteund.
Een rolluik is ook ideaal voor kinderen die moeite hebben met slapen, het is met name in de zomer nog tot ver in de avond licht buiten, dan is het wel fijn als een kinderkamer donker genoeg is.

Betaalbaar

Het is niet de meest goedkope optie als je het vergelijkt met gordijnen of een rolgordijn, maar voor de verduistering is dit echt wel de beste optie.

(49)

Redactie

Alles over wetenschap.