De aandachtspunten van een bureaustoel

Bij de aanschaf van een bureaustoel is het van belang dat er op verschillende aspecten wordt gelet. Omdat er over het algemeen veel tijd wordt doorgebracht op een bureaustoel is het belangrijk dat deze van de juiste elementen is voorzien zodat er zich geen lichamelijk klachten voordoen.

Kwaliteit

Bij de aankoop is het belangrijk om niet naar de prijs te kijken maar juist naar de kwaliteit. De prijs moet van ondergeschikt belang zijn aan de kwaliteit van de bureaustoel. wat hierbij meegenomen kan worden is het gewicht van de persoon die de bureaustoel gaat gebruiken. Doordat op piekmomenten, dat is wanneer een persoon gaat zitten of staan, het lichaamsgewicht 3 tot 4 keer zoveel is dan het gewone lichaamsgewicht, is het van belang om dat mee te nemen in de keuze van een bureaustoel. Zo is het bijvoorbeeld verstandig om een stalen bureaustoel aan te schaffen wanneer de bureaustoel wordt gebruikt door een zwaardere persoon. Een stalen frame in de bureaustoel kan namelijk meer gewicht dragen en gaat daarnaast ook langer mee.

Rugleuning

Een veel voorkomende fout in de wat oudere bureaustoelen is dat de rugleuning geen S vorm heeft. Bij deze oudere bureaustoelen buigen de bovenrug en de schouders af. Het is echter belangrijk dat de bureaustoel een rugleuning heeft die als het ware een S is. Wat belangrijk is bij deze S vorm is dat de bolling van de rugleuning precies in het holle gedeelte van de rug wordt ingesteld. Door dit goed in te stellen kan dit klachten aan de rug, schouders en nek voorkomen. Hierdoor is het van belang dat hier voldoende aandacht wordt besteed.

Armsteunen

Wat een belangrijk punt is voor de armsteunen is dat deze verstelbaar moeten zijn. Het is belangrijk om de armsteunen goed in te stellen omdat deze ervoor zorgt dat de schouders en nek ontlast worden, hierdoor vermindert dit de kans op klachten. Daarnaast is het van belang dat de armsteunen de schouders niet omhoog duwen, indien dit wel het geval is kan dit voor klachten aan de schouders zorgen. Als laatst moeten de ellebogen van de persoon recht onder de schouders op de armsteunen kunnen rusten.

 

Het is van belang dat er verschillende bureaustoelen worden getest alvorens er tot aankoop overgegaan wordt. Doordat ieder mens uniek is, is er niet een bureaustoel die voor iedereen perfect is. Door veel verschillende bureaustoelen te testen kan er dus onderscheid gemaakt worden tussen de verschillende opties en op basis daarvan kan de juiste bureaustoel aangeschaft worden.

(36)

Redactie

Alles over wetenschap.