Duurzame verwarming

Als je kijk naar het energieverbruik in Nederland is dit vrij hoog. Tegenwoordig hebben wij overal stroom voor nodig om gebruik te kunnen maken van onze elektrische apparaten. Waar wij het meest energie aan kwijt zijn is het verwarmen van ons huis en verwarmen van het water. Er wordt steeds meer gekeken naar een duurzaam leven. Onze fossiele brandstof raken op en op dit moment word het milieu erg vervuild door de energiecentrales. Daarvoor moeten oplossingen komen willen wij niet in problemen komen. Wil je duurzamer gaan leven zijn dit de eerste punten waarop je kunt besparen.

Woning zonder gas

Een huis volledig zonder gas is helaas niet altijd een optie, maar verwarmen zonder gas met behulp van een warmtepomp behoort wel tot de mogelijkheden. Een bedrijf als ZEROgas bijvoorbeeld levert en installeert warmtepompen wat een behoorlijke kostenbesparing en energiebesparing kan opleveren. Wel is het belangrijk dat uw huis daarnaast goed is geïsoleerd, het huis moet namelijk wel geschikt zijn voor verwarmen op lage temperatuur.
Het meest duurzame oplossing is je huis niet meer hoeft te verwarmen. Een goeie isolatie kan al veel voorkomen. Zeker bij oude huizen kan hier veel winst in gemaakt worden. Op korte termijn kan dit veel geld kosten maar als je op langer termijn denkt dan levert het ook wat op. Maar wat is nu het beste manier om je huis duurzaam te verwarmen. Je wilt tenslotte wel in een warm huis comfortabel wonen. Er is onderscheid gemaakt in twee manieren van je huis verwarmen. Je hebt convectiewarmte en stralingswarmte. Convectiewarmte is indirecte verwarming, de kachel verwarmt de lucht en door de warme lucht word je woning verwarmt. Een voorbeeld hiervan is cv-ketel in combinatie met radiatoren. Stralingswarmte is een directie vorm van verwarmen. Denk hierbij aan een open haard of houtkachel. De verschillende verwarmingsbronnen verschillen in rendement.

Infrarood verwarming

Verwarming met infraroodpanelen is de nieuwe, duurzame manier van verwarmen. Je kunt panelen ophangen die eenvoudig op de wanden en plafond te monteren is en nemen weinig ruimte in. Er hoeft geen verwarmingsbuizen en radiatoren geplaatst te worden. Infrarood is een stralingswarmte die dus direct de ruimte verwarmt. Infrarood is een veilig systeem waarbij er geen UV-straling, röntgenstraal of microgolven vrijkomen. Bij dit systeem hebben we van het natuur afgekeken. De warmtestraling van de zon reist door de lucht zonder deze te verwarming (als je vliegt op 10 km hoogte vriest het) en geeft zijn warmte pas af wanneer deze op oppervlakte belandt. Infrarood verwarming doet eigenlijk hetzelfde daar waar de infraroodstralen op schijnen wordt ze in warmte omgezet. De oppervlakken absorberen de warmte en geven deze op hun beurt weer aan de omgeving af. Zo word dus ook de luchtruimte in je huis verwarmd. Doordat de prijs de laatste jaren flink is gedaald is dit een aantrekkelijke manier om je huis te verwarmen.

(11)

Redactie

Alles over wetenschap.