Wat is liposuctie buik?

Er bestaat veel verwarring in de media over de definitie van liposuctie. Liposuctie betekent simpelweg het vet wegzuigen op ongewenste of onnodige plaatsen. Liposuctie van de buik is het plaatselijk verwijderen van vetweefsel. Met de huidige technieken kan tegenwoordig al het hinderlijk vetweefsel met maximale precisie worden uitgevoerd. De behandelaar geeft eerst nauwkeurig de locatie en de hoeveelheid te verwijderen vet aan. Vervolgens wordt een buisje gebruikt om de bestaande vetcellen gedeeltelijk of volledig te verwijderen.

Verschillende technieken

Er zijn verschillende manieren voor het wegzuigen van vet. Bij een droge liposuctie behandeling wordt het buikvet door de onderdruk in de liposuctieslang weggezogen. Ook bestaat er een natte vorm van liposuctie. Hier wordt een vloeistof in de buik geïnjecteerd voor het opzuigen van vetweefsel. Maar er bestaan ook nog andere technieken. De meeste liposuctie buikoperaties worden echter uitgevoerd door middel van simpele dunne buisjes.

Behandeling

Een liposuctie buik behandeling wordt uitgevoerd onder plaatselijke of algemene anesthesie. De plastische chirurg maakt gedurende de behandeling een kleine snede. Dit doet hij om het onderhuidse vetweefsel te kunnen verwijderen. Om dit proces te vergemakkelijken, wordt een zoutoplossing en een anesthetische oplossing geïnjecteerd in het te behandelen gebied. Hierdoor zwellen vetcellen op en kunnen ze gemakkelijker worden verwijderd. De plastich chirurg zorgt er eerst voor dat de vloeistof goed wordt gemengd, vervolgens gebruikt hij een dunne buisje om het vetweefsel op te zuigen. De snee wordt na de zorgvuldig gehecht. Meestal duurt een liposuctiebehandeling één tot twee uur. Dit is echter afhankelijk van de hoeveelheid vet die tijdens de behandeling wordt verwijderd.

Nabehandeling

Voor de nabehandeling dien je gedurende 14 dagen een compressiepak te dragen. Vanaf een maand na de operatie kun je weer starten met licht en intensief sporten. Over het algemeen heeft het lichaam ongeveer zes tot negen maanden nodig om volledig te herstellen.

Blijvend resultaat

Het voordeel van een liposuctie behandeling is dat het resultaat blijvend is. Het is namelijk zo dat alle vetcellen die tijdens de liposuctie behandeling worden verwijderd niet meer terugkomen. Het lichaam kan deze namelijk niet opnieuw aanmaken. Dit betekent niet dat je niet meer aankomt. Wanneer je je voeding en bewegingspatroon niet aanpast, dan kunnen de overige vetcellen in je lichaam groter worden en meer vet opslaan. Dus dan kun je ondanks de liposuctie alsnog aankomen.

Meer weten over een liposuctie?

Wil je nog meer weten over een liposuctie, dan kun je hier meer lezen over een liposuctie buik behandeling en de verschillende mogelijkheden.

(12)

Redactie

Alles over wetenschap.