Een overleden dierbare gedenken?

Iedereen krijgt er op een gegeven moment in zijn haar of haar leven mee te maken, het overlijden van een dierbare in de nabije omgeving. Dat kan een partner zijn, maar uiteraard ook een familied, vriend of goede kennis. Het kan plotseling gebeuren of na een ziektebed maar het blijft altijd behoorlijk confronterend als iemand die dichtbij je staat overlijdt. Natuurlijk moet er dan heel veel geregeld worden maar een komt een moment dat dat allemaal achter de rug is en je het een plaats moet liever gezegd kan geven in je leven. Veel mensen vinden het prettig om hun overleden dierbare te gedenken of in ieder geval een herinnering in stand te houden in welke vorm dan ook. In dit artikel noemen we een aantal manieren om dat te realiseren.

Foto op de haard

Heel bekend is natuurlijk het plaatsen van een mooie foto van de overledene in de kamer. Dan kun je af en toe even kijken naar die foto en wordt je weer even herinnerd aan die persoon. De meeste mensen kiezen dan een mooie foto waar een moment is vastgelegd dat veel waarde had voor de overleden persoon of de nabestaande.

Urnen

Als de dierbare gecremeerd is wordt de as in een urn bewaard. In eerste instantie wordt na de crematie de as bewaard in een gewone urn van het crematorium, maar later kan de as worden overgebracht naar een urn die de nabestaanden hebben uitgekozen. Vroeger was er weinig onderscheid in de verschillende urnen die je kon aanschaffen. Tegenwoordig zijn er talloze urnen te verkrijgen, van klassiek tot zeer modern, voor ieder wat wils. Er zijn zelfs kunstenaars die voor de nabestaanden een speciale urn ontwerpen met een thema dat echt past bij de persoonlijkheid van de overleden persoon.

Boom of struik in de tuin

Een andere mogelijkheid is het planten van een boompje of struik in de tuin. De overleden persoon was bijvoorbeeld erg gesteld op een specifieke plant, boom of struik tijdens zijn of haar leven. De nabestaanden kunnen dan symbolisch die plant of boom planten in de tuin en zo de herinnering aan hun dierbaren levend houden. Iedere keer als dan de tuin wordt gedaan en ze bij het boompje of struikje komen zullen de gedachten bij de overleden persoon zijn.

Schilderij of tekening

Sommige overleden personen waren bij leven zelf kunstenaar of in ieder geval artistiek. Als ze dan bijvoorbeeld een tekening of schilderij hadden gemaakt waar ze zelf erg van hielden, dan kunnen de nabestaanden dat objekt een prominente plaats geven in huis. Op die manier is de overledene toch altijd een beetje bij ze.
Zo zijn er talloze manieren om de doden te herdenken, een en ander afhankelijk van de smaak en persoonlijkheid van de nabestaanden.

(128)

Redactie

Alles over wetenschap.