Explore [X] Magazine

Het leven is een ontdekkingsreis

Edelmetalen

Geld verdienen met oud metaal

Schroothandelaren bieden geld in ruil voor metalen onderdelen. Met een beetje vindingrijkheid en gedrevenheid kun ook jij een flinke winst maken met het verzamelen en verkopen van oud metaal.

Waar metaal te vinden

Als je een aardig zakcentje wilt verdienen kun je niet verwachten tot metaal zomaar in je schoot valt. Er zijn veel legale manieren om aan waardevol schrootmetaal te komen.

Vraag in je directe omgeving naar metaal of schroot afval. Veel mensen zullen blij zijn als je lastige voorwerpen gratis kunt verwijderen. Kijk op indebuurt app of soortgelijke websites om lokale voorwerpen te vinden die gratis kunnen worden opgehaald.

Zorg ervoor dat al je activiteiten om metaal te verzamelen legaal zijn. Vraag altijd toestemming voor het verzamelen van schroot op priv├ęterreinen en met toestemming kun je zelfs sloop plaatsen bezoeken om metaal te bergen.

Metaalschroot verzamelen en sorteren

Maak het oud ijzer schoon. Dit houdt niet in dat je het schrobt met een borstel maar eerder dat je alle aanhechtingen verwijdert. IJzeren voorwerpen moeten bijvoorbeeld zo dicht mogelijk bij 100% ijzer zijn als je ze naar een schrootplaats brengt. Let hier op de volgende tips:

  • Voorwerpen met een gemengde metaalinhoud kunnen het weeg- en verkoopproces vertroebelen.
  • Doe elk type metaal in zijn eigen container wanneer je het verzamelt. Je zal jouw schroot per metaalsoort aan de handelaar moeten presenteren.
  • Bewaar het oud metaal veilig. Diefstal van gebruikt of oud metaal heeft de laatste tien jaar een hoge vlucht genomen. Bewaar het op een veilige plaats, weg van het publieke oog.

Waarde bepalen

Ferro- en non-ferrometalen worden gedefinieerd door hun ijzergehalte. Ferrometalen bevatten ijzer terwijl non-ferrometalen dat niet doen. Non-ferrometalen zijn over het algemeen meer gewild bij schroothandelaars en zullen een grotere opbrengst opleveren. Dit zijn de metaalsoorten die je in het oog moet houden.

Hoe weet je of een metaal ferro of non-ferro is? Hier komt de magneet om de hoek kijken. Ferrometalen zijn meestal magnetisch. Als jouw magneet er niet in slaagt een stuk metaal op te pikken zal het waarschijnlijk meer waard zijn.

Niet alle metalen hebben dezelfde waarde en het identificeren van waardevolle en niet-waardevolle metalen is de sleutel tot het maximaliseren van je rendement bij het oud ijzer inleveren.

Veel voorkomende waardevolle metalen zijn onder andere:

  • Aluminium
  • Messing
  • Koper
  • Lood
  • Roestvrij staal

Om te weten hoeveel elk van deze producten waard is kun je bekijken op oudmetaalhandel.nl. En om zeker te zijn dat je de juiste koers prijs krijgt op jouw metalen lever je deze in bij een gerenommeerde metaal schroothandelaar.

(65)

Redactie

Alles over wetenschap.