Explore [X] Magazine

Het leven is een ontdekkingsreis

Medicijnen

Gist maakt penicilline

Hansenula laat Penicillium poepie ruiken

Toevoeging van een pakketje genen uit de penseelschimmel Penicillium chrysogenum zet de gist Hansenula polymorpha aan tot de productie van penicilline. Hij is er zelfs beter in dan die schimmel, zo meldt de Groningse promovendus Loknath Gidijala in PLoS ONE.

In een persbericht spreekt NWO, dat via het programma B-BASIC het onderzoek subsidieerde, zelfs van een ‘supergist als eersteklas penicillinefabriek’.

H. polymorpha wordt al ingezet als producent van andere medicijnen, zoals insuline en hepatitis-B-vaccins. De ombouw betrof onder meer de instroductie van het gen voor delta-(L-alfa-aminoadipyl)-L-cysteinyl-D-valine synthetase (ACVS) uit P. chrysogenum, samen met een gen uit Bacillus subtilis voor een fosfopantetheinyl transferase dat ACVS activeert.

Dat laatste kan ook voor andere toepassingen een belangrijke truc zijn. Het was nooit eerder gelukt om een dergelijk ‘non-ribosomaal peptide synthetase’ aan het werk te krijgen in een gistcel, die van nature met veel kleinere eiwitmoleculen werkt.

P. chrysogenum leende tevens de genen voor isopenicilline N synthase , isopenicilline N acyl transferase (IAT) and fenylacetyl CoA ligase (PCL) uit aan de gist.

Volgens Gidijala bied de gemodificeerde gist tal van voordelen boven schimmels. Hij groeit prima op goedkope biobrandstoffen zoals methanol, en de penicilline is er relatief gemakkelijk uit te krijgen.

(15)

Redactie

Alles over wetenschap.