Online shoppen

“Ik heb nieuwe schoenen nodig, maar het regent en eigenlijk heb ik ook helemaal geen tijd om naar de stad te gaan.” Gelukkig kan tegenwoordig zo goed als alles online gekocht worden en hoef je hier de deur niet voor uit. Maar is het online kopen wel altijd een voordeel? In dit artikel wat voor- en nadelen van online winkelen op een rijtje.

Voordelen

? Geen sluitingstijden. Als je al de hele dag hebt gewerkt, zijn de meeste winkels dicht zodra je thuiskomt. Door internet kun je 24/7 je spullen kopen. Na een werkdag kun je dus eerst even eten en dan rustig op de bank die leuke trui bestellen. Of die leuke glazen.
? Prijsvergelijking. Of je nou van winkel naar winkel moet lopen, of alleen even een andere site aan hoeft te klikken om de beste prijs te vinden scheelt een hoop gedoe. Er zijn ook genoeg vergelijkingssites om de beste prijzen te vinden van het artikel dat je zoekt. Vooral bij elektronica is dit vaak het geval.
? Uitgebreid assortiment. Alles dat je nodig hebt is te vinden. Het is soms zelf zo dat er producten zijn die je enkel online kunt kopen. Dit zorgt er dus voor dat er veel keuze is en er altijd wel iets leuks te vinden is in jouw smaak.

Nadelen

? Gevoel missen. Zodra je iets online bestelt, kun je alleen aan de foto afzien hoe het artikel er uit zou moeten zien. Helaas is het artikel niet altijd even mooi als het op de afbeelding leek.Je hebt niet de mogelijkheid het product even vast te houden en te bekijken.
? Verzendtijd en -kosten. Ondanks dat een groot deel van de webwinkels een regeling van “voor 17:00 besteld, morgen in huis” heeft, zal niet alles zo snel binnen zijn. En in het weekend wordt ook niet alles bezorgd natuurlijk. Zodra je iets in de winkel koopt heb je het gelijk vast, kan het voelen, goed bekijken en gelijk met je meenemen. Daarnaast komt er bij een online bestelling ook extra verzendkosten kijken.
? Fraude. Hoe langer internet bestaat, hoe meer slimme manieren criminelen vinden om fraude te plegen. Webwinkels zijn hier een manier van. Door een nepwinkel op te zetten, zorgen ze dat de producten die besteld en betaald zijn nooit bezorgd worden. Of het komt voor dat er zonder dat het duidelijk was een abonnement is afgesloten waardoor er elke maand een bedrag wordt afgeschreven. Gelukkig zijn er genoeg goede webshops. Het komt erop neer dat het geen kwaad kan om online te shoppen, mits er goed wordt gecontroleerd of de website veilig is. Een goede manier om dit te doen is door ervaringen en reviews van eerdere klanten te controleren.

(44)

Redactie

Alles over wetenschap.