Praktische wastips voor iedere was

Ben je net op jezelf gaan wonen of gaan je ouders op vakantie en weet je niet goed hoe je de was moet bijhouden? In deze blog geven we een aantal praktische wastips om de was niet alleen perfect bij te houden, maar om de kwaliteit van de kledingstukken in optimale staat te behouden.

Sorteren van de was

Het klinkt onnodig maar het sorteren van de was is toch echt een noodzaak bij het doen van de was. Zeker met nieuw aangeschafte kleding is het zeer aan te raden om deze kledingstukken eerst in een apart wasje te doen, zodat de ergste kleurverlies er vast uit is. Op deze manier voorkom je dat jouw favoriete T-shirt niet van kleur verandert.

Sorteren van de was doe je normaliter als volgt. Sorteer de was op witte, zwarte en bonte (kleur) was. Wanneer je een rood kledingstuk die nog veel kleur afgeeft in een witte was doet, krijgt de witte was een roze kleur. Sorteer de was dus altijd goed. Nog een laatste praktische tip is om de wasmand helemaal leeg te halen, voordat je deze gaat sorteren. Zo weet je zeker dat er niet per ongeluk een rood kledingstuk in de witte was terecht komt.

Niet te heet wassen

Om de kwaliteit van de kledingstukken te waarborgen is het zeer aan te raden om de was niet te heet te wassen. Ook op 30 graden wordt de was mooi schoon. Vaak wordt alleen het beddengoed en de handdoeken in een hetere was gedaan. Als je jouw kleding warmer wast dan 40 graden loop je het risico dat de kleding krimpt, wat uiteraard niet de bedoeling is. Wanneer je vlekken in een kledingstuk hebt zitten zou je de temperatuur wat kunnen verhogen, zodat de vlek er goed uit gaat. Is dit niet het geval dan kun je de kleding dus gewoon op een temperatuur van 30 of 40 graden wassen.

Voorkom kreukels en nare geurtjes

Wanneer de wasmachine klaar is met het programma dat het heeft gedraaid, is het verstandig om de was er zo snel mogelijk uit te halen. Wanneer je de was lang in de wastrommel laat zitten worden de kreukels erger en kunnen er nare geurtjes ontstaan. Zorg er dus voor dat je de was snel ophangt of in de droger doet. Veel wasmachines hebben een alarm wanneer het programma klaar is. Zo kun je dus de wasmachine jou laten reminden dat de was klaar is. Maak hier dus vooral gebruik van. Heeft de wasmachine dit niet dan kun je altijd een timer aanzetten op je smartphone, zodat je alsnog een reminder krijgt.

 

(19)

Redactie

Alles over wetenschap.