Autovakantie tips

Op vakantie met de auto. Het is vaak een behoorlijke onderneming om alles goed geregeld te hebben om veilig op vakantie te kunnen met de auto. Zo zijn er een aantal verplichte bagage die je bij je moet hebben en veel zaken anders dan in Nederland. Hoe werkt het tanken, de tolwegen en hoe maak je je auto vakantieklaar?

Verplichte bagage

In Europa kunnen de regels nogal verschillen per land wat betreft bepaald spullen die je bij je moet hebben als je met de auto op pad gaat. Denk hierbij aan een verbanddoos, gevarendriehoek, veiligheidshesjes en een brandblusser. In Nederland is alleen een gevarendriehoek verplicht om in de auto bij je te hebben. In België zijn de regels al een stuk strenger. In België zijn namelijk naast de gevarendriehoek en veiligheidshesjes verplicht. Daarnaast is het ook nog verplicht om een brandblusser en een verbanddoos bij je te hebben wanneer je met een Belgisch kenteken rijdt. Dit kan het geval zijn als je een auto huurt op de locatie van je vakantie. Kijk dus altijd goed welke bagage verplicht is in de landen waar je doorheen rijdt en het land van bestemming, zodat je geen nare confrontaties krijgt met de lokale autoriteiten.

Tolwegen en vignetten

Als je door Europa rijdt kom je ongetwijfeld tolwegen tegen. Er zijn een flink aantal landen die tol vragen voor de belangrijk snelwegen. Tegenwoordig is het erg makkelijk om de tol te kunnen betalen met credit cards speciaal gemaakt voor het betalen van tol. Daarnaast zijn er tolbadges waarmee de betaling elektronisch wordt uitgevoerd. Je kunt dan in de rijstrook voor elektronische betaling gaan staan. Deze is vaak een stuk sneller.

Tevens zijn er de zogeheten vignetten die binnen bepaalde gebieden verplicht zijn. Een vignet is een autosticker die dus verplicht zijn in bepaalde landen. Wanneer je door gebieden rijdt zonder vignet terwijl dit wel verplicht is, kun je hoge boetes krijgen. Ook zijn er milieustickers voor gebieden waar de luchtkwaliteit goed moet blijven. Om in zo’n gebied te mogen rijden is een milieusticker verplicht.

Controleer dus goed voordat je op reis gaat of je een vignet of milieusticker nodig hebt om door bepaalde gebieden te mogen rijden.

Auto vakantieklaar maken

Tot slot is het belangrijk om de auto vakantieklaar te maken. Denk hierbij aan het oliepeil checken, het koelvloeistof bijvullen en de bandenspanning controleren. Op deze manier ga je goed voorbereid op weg en weet je zeker dat je auto in optimale staat is om een flinke afstand te rijden. Wanneer je rijdt met een aanhanger is het ook zeer aan te raden om de trekhaak en de trekhaakaansluiting goed te controleren. Zit alles nog goed en zit de kogeldruk binnen de marges. Zo weet je zeker dat alles goed zit en hoef je je geen zorgen te maken om de aanhanger of aansluiting hiervan.

(25)

Redactie

Alles over wetenschap.