Tips voor effectiviteit op de werkvloer

Je brein is eigenlijk maar een lastig wezen. We kunnen vaak meer presteren als we efficiënter werken, maar hoe we dit kunnen optimaliseren is vaak een raadsel. Trainingen kunnen jou en je team helpen om een zetje in de goede richting te geven. Zo leer je bewust en slim te werken en hoe je de goede balans vind met de rust op je werk. Hier kun je een aantal tips lezen om de efficiëntie binnen je team te vergroten.

 

Mindmapping

Een voorbeeld om je creatieve denkvermogen te vergroten is mindmapping. Mindmapping is eigenlijk een simpele manier om overzicht te houden in je werk en te kijken waar je nog verbeteringen kunt aanbrengen. Het is een diagram opgebouwd uit begrippen, teksten en plaatjes die zijn geordend in de vorm van een boomstructuur rond een specifiek thema. Wil je bijvoorbeeld wat nieuws bereiken of ergens in doorgroeien, dan is de mindmap techniek het ideale voorbeeld. Deze techniek kun je onder andere gebruiken voor brainstormsessies, ontwerpen, samenvatten, notuleren, presenteren en leren.

 

Snellezen

Velen hebben nog niet eerder van een training snellezen gehoord, maar toch is het een goede training om je leestempo te verhogen wat we uiteindelijk kunnen koppelen aan effectief werken. Vaak is het erg druk op kantoor, waardoor de stapels met leeswerk steeds groter worden. Hierdoor ontstaat er stress in je hoofd want je wilt dit graag nog even voor het einde van de dag doorlezen, maar vaak kunnen je hersenen niet alles onthouden. Snellezen is hiervoor de ideale uitkomt en je kunt hierin verschillende trainingen volgen. Zeker het proberen waard!

 

Typevaardigheid

Veel mensen kunnen al snel typen, maar niet iedereen heeft het aangeleerd om met 10 vingers te typen terwijl dit zoveel voordelen heeft. Dit bespaart vele uren werk per jaar en door goed te leren typen voorkom je vervelende typefouten waardoor de kwaliteit van je tekst toeneemt. Doordat je natuurlijke vingerbewegingen maakt en niet op je toetsenbord hoeft te kijken verminderd de spanning in je vingers, armen en nek. Blind typen geeft dus lichamelijke voordelen, maar ook voordelen voor de effectiviteit op de werkvloer. Waar wacht je nog op?

(26)

Redactie

Alles over wetenschap.