Explore [X] Magazine

Het leven is een ontdekkingsreis

Wonen

Werken in de tuin kan ook in de winter

De winterkou begint nu echt te komen, maar het is wel erg zacht voor deze tijd van het jaar. Dit betekend dat er nog in de tuin gewerkt kan worden. Sommige mensen denken dat er in de winter niks aan de tuin kan gebeuren en er niks gedaan mag worden. Niks is echter minder waar, want je kunt in de winter gewoon vol aan de bak. Hierbij kun je denken aan bestrating aanleggen, het plaatsen van schuttingen en het aanplanten van bomen, struiken en hagen. Allemaal werkzaamheden die je gewoon in de winter kunt doen.

Voordelen van werken in de winter

Werken in de winter heeft zo zijn voordelen. De tuin is over het algemeen vrij kaal en leeg waardoor je overal net wat makkelijker bij kunt. In het voorjaar lopen de planten uit en is het mogelijk om de planten te beschadigen. In de winter heb je hier minder last van.

De tuin winterklaar maken

Veel bloemen zijn uitgebloeid en klaar om geknipt te worden, doe dit dan ook. De stengel die aan het afsterven is kun je ook afknappen als je de rest maar laat zitten. De bladeren bieden namelijk bescherming tegen de komende vorst. Bijna hetzelfde geld voor het snoeien van bomen. Deze moeten namelijk vóór januari  gesnoeid worden want vanaf januari komt de sapstroom bij de bomen weer op gang.

Zet planten mogelijk binnen

In het najaar heeft jouw tuin andere zorg nodig dan in het voorjaar. Veel planten zullen ondertussen uitgebloeid zijn. Planten in een pot kunnen nog binnen gezet worden als daar ruimte voor is. Hier kun je het beste al ruim voor de winter mee beginnen. Vorst aan de grond komt vaak al in september of oktober voor en niet alle planten kunnen even goed tegen vorst. Het zou zonde zijn als jouw mooie planten de winter niet overleven. Sommige planten kunnen goed tegen de kou, die hoef je natuurlijk niet binnen te zetten.

(20)

Redactie

Alles over wetenschap.