Hoe help je je hond de winter door?

Net als mensen zijn honden warmbloedig. Warmbloedige dieren regelen grotendeels zelf hun lichaamswarmte. De energiebron voor deze lichaamswarmte is voeding. Dit betekent dus als je veel wandelt met je hond in de winter, dat je viervoeter meer voedsel nodig heeft om warm te blijven. Daarnaast zal je hond meer gaan bewegen om het warm te krijgen.

Er zijn natuurlijk grote verschillen tussen verschillende hondenrassen. De ene hond kan zeer goed tegen extreme kou en de ander kan er juist niet goed mee omgaan. Het is daarom altijd zeer aan te raden voordat om meer informatie hierover op te zoeken, zodat je je hond warm door de winter door kan krijgen.

Hoe om te gaan met de kou?

Het kan al zo simpel zijn als een keer de trimbeurt overslaan. Zo help je je hond al een stuk comfortabeler de winter door. Logischerwijs heeft een hond het warmer wanneer de vacht dikker is. Daarnaast zijn er veel tips die behoorlijk logisch in de oren klinken. Zo zoekt je hond net als wij mensen graag de zon op in de winter. De zon kan ook in de winter als lekker warm aanvoelen. Daarom is het slim om de mand van de hond of een dekentje bij het raam in de zon neer te leggen, zodat je hond een lekker warm plekje heeft. Ook kan je ervoor kiezen om een verwarmende deken of mand aan te schaffen voor je hond in de winter. Deze tip is voornamelijk voor honden die niet goed tegen de kou kunnen. Honden met een vrij dikke vacht kunnen vrij goed tegen kou en hebben hier niet per se behoefte aan.

Wind en nattigheid

In Nederland kan er in de herfst en in de winter flink wat neerslag vallen. Tevens kan het flink waaien. Dit samen kan het goed koud maken voor jezelf maar ook voor je hond. Dit fenomeen is het zogeheten windchill factor ofwel de gevoelstemperatuur. Dit betekent dat het in de wind een stuk kouder kan aanvoelen dan wanneer het niet waait. Dit effect wordt versterkt wanneer het ook nog regent. Het is daarom belangrijk dat je hond voldoende eet om het kacheltje te laten branden. Zo heeft je hond voldoende energie om zichzelf te kunnen blijven opwarmen.

Een leuke manier om je hond lekker warm te houden is om de hond in beweging te houden. Hondenspeelgoed is een leuke manier om je hond en jezelf lekker warm te houden, want je blijft dan zelf ook lekker in beweging.

(39)

Redactie

Alles over wetenschap.