Explore [X] Magazine

Het leven is een ontdekkingsreis

Horeca

Hoe richt je een keuken in?

Wanneer je een keuken voor het eerst gaat inrichten of je wil het gaan aanpassen of veranderen is het goed om over een aantal zaken goed na te denken. Wanneer je nieuwe horeca apparatuur gaat aanschaffen is het goed om eerst te kijken naar je budget. Een nieuwe keuken kan al gauw ruim 50.000 euro kosten. De materialen moeten wel terug verdient worden met het verkopen van je eten. Hou met je budget er rekening mee in welke tijd bestek je het terug gaat verdienen. Sommige apparaten hebben geen lange tijdsduur en moeten per periode vervangen worden. Het is verstandig om bij het ontwerp van een keuken hulp in te schakelen van je Koks. Zij weten wat nodig is en wat praktisch is om goed en effectief te kunnen werken.

Beschikbare ruimte

Een keuken vol gooien met allemaal mooie technische snufjes is mooi maar is er wel genoeg ruimte voor. Hou er altijd rekening mee dat er voldoende ruimte is om door de gangpad te kunnen lopen. Er word in een keuken veel aan multitasking en moeten ze snel kunnen bewegen. Bekijk ook hoeveel koks te gelijk bezig zijn en waar ze kunnen werken. Om bijvoorbeeld twee veelgebruikte apparaten naast elkaar te zetten en de rest van de keuken amper laten gebruiken is niet handig als je meerdere koks in dienst hebt. Hou ook rekening mee met eventuele uitbreiding wanneer het goed gaat met je zaak. Is er dan nog plek om de keuken mee te laten groeien?

Productiemethode

Wanneer je materialen gaat uitkiezen moet je letten op de bewerkingen die je ermee gaat uitvoeren. Elke keuken heeft zijn eigen methodes en gerechten die gemaakt worden. Sommige keukens werken meer met ovens andere keukens maken meer gebruik van grillplaten. Belangrijk in een keuken is dat alles snel klaar moet zijn zodat de klanten niet lang hoeven te wachten op hun eten. Kijk daarom goed hoe je productie van je eten zo snel mogelijk kan laten verlopen met hulp van materialen.

Capaciteit van je keuken

Met je capaciteit moet je goed kijken voor welke gerechten welke grote apparatuur je nodig hebt. Kun je capaciteit aan wanneer je bijvoorbeeld een piek moment hebt tijdens het weekend. Heb je genoeg opslag ruimte voor producten die je bijvoorbeeld van te voren klaarmaakt. Wanneer je alvast alle fruit en groente snijd moet dit ook ergens in de koeling worden bewaard. Heb je ook genoeg ruimte om alle producten in een koeling op een verantwoordelijke manier op te slaan.

(15)

Redactie

Alles over wetenschap.