IntraLASIK ooglasertechniek

Inmiddels is ooglaseren een bekende methode om afwijkingen van het oog te corrigeren. De kosten zijn relatief omlaag gegaan en de procedure is steeds veiliger geworden in de laatste jaren. Steeds meer mensen met een oogafwijking vinden dan ook hun weg naar een oogkliniek om hun ogen te laten laseren. Een van de technieken op het gebied van ooglaseren is de IntraLASIK methode die we in dit artikel zullen bespreken.

IntraLASIK in de praktijk

Bij de IntraLASIK methode wordt door de oogarts met behulp van een ooglaser een soort flapje gemaakt uit het oog. Vervolgens wordt het weefsel onder het flapje behandeld met de ooglaser. Alles gaat tegenwoordig geheel computergestuurd, wat de ingreep veiliger maakt en het resultaat nauwkeuriger. Een van de eerste oogklinieken in Nederland die deze techniek toepaste was de Visus oogkliniek in Amsterdam. De behandeling is pijnloos en de hele ingreep neemt bijzonder weinig tijd in beslag. Het voordeel van een ooglaserbehandeling is dat je na de ingreep weer goed kunt zien zonder bril of contactlenzen. Visus oogkliniek gebruikt overigens als enige oogkliniek in Nederland de geavanceerde Schwind Amaris 1050 RS Excimer laser. Het grote voordeel van deze ooglaser is dat oogbewegingen geen invloed hebben op de ooglaserbehandeling. Daarnaast heeft de kliniek zeer ervaren IntraLASIK chirurgen in dienst met zeer veel ervaring op het gebied van ooglaseren.

Voordelen van deze techniek

– De behandeling is pijnloos, de patiënt hoeft niet onder narcose. De enige bijwerkingen die kunne optreden zijn wat druk op de oogbol, jeuk of waterige ogen. Maar al deze ongemakken verdwijnen weer snel.

– Het oog herstelt zeer snel na de ingreep. De volgende dag hebben de meeste patiënten weer 100% zicht en kunnen dus weer alles doen wat ze ook voor de operatie deden.

– De methode is zeer veilig en geeft goede resultaten op de lange termijn

– Vrijwel alle afwijkingen zoals bijziendheid, verziendheid en astigmatisme kunnen met behulp van deze ooglasertechniek worden gecorrigeerd.

Behandeling in de praktijk

Allereerst wordt de patiënt verdoofd met behulp van oogdruppels zodat u geen pijn voelt tijdens de ingreep. Vervolgens wordt met behulp van de ooglaser een flapje in de bovenste laag van het hoornvlies gemaakt. Het flapje wordt opzij geduwd zodat de chirurg met de IntraLASIK laser het onderliggende weefsel kan behandelen.

Vergoeding door zorgverzekeraar

Het spreekt voor zich dat u altijd eerst de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering doorneemt om te kijken of de behandeling (deels) wordt vergoed. De ene verzekering is immers de ander niet en u wilt niet later voor vervelende verrassingen komen te staan. Als u twijfelt of de polisvoorwaarden onduidelijk zijn schroom dan niet om uw zorgverzekeraar te contacten en om uitleg te vragen.

(54)

Redactie

Alles over wetenschap.