Kleine lening afsluiten?

Het leven is duur en zeker in deze tijd van hoge inflatie. De benzineprijzen rijzen de pan uit en de boodschappen worden duurder en duurder. Over de tarieven van gas op dit moment nog maar niet te spreken.
Wanneer je even zonder geld zit, kan een minilening een snelle en makkelijke oplossing zijn. Een minilening is meestal een lening die je afsluit voor een periode van 30 tot maximaal 45 dagen. Het bedrag van een minilening (of kleine lening) is meestal niet meer dan € 750,- of € 1000,-.
Als je écht in acute geldnood zit is een minilening vaak handiger dan een normale lening, omdat een minilening vaak binnen 48 uur al op je rekening wordt gestort. Er zijn echter ook nadelen en risico’s.

Hogere rente bij minilening

Een nadeel van de minilening is dat de rente vaak hoger ligt dan bij een gewone lening. Dit is vooral omdat de verstrekker van de minilening weet dat het risico van een dergelijke lening hoger is. Waarom? Vaak omdat er geen loonstrook benodigd is én er geen BKR-check wordt gedaan. Zo kan iemand die niet kredietwaardig is ook aan een minilening komen. Dit brengt uiteraard een risico met zich mee voor de partij die de lening verstrekt. De hogere rente zorgt ervoor dat ze een buffer hebben om dit soort risicogevallen ‘op te vangen’.
Bij één van de bekendste partijen betaal je bijvoorbeeld meer dan 300 procent rente! Deze rente is op jaarbasis, dus wanneer je een minilening van 300 euro afsluit met een looptijd van 21 dagen, kost je dat ongeveer één euro aan rente. Je merkt er in de praktijk dus niet veel van, maar de rente ligt wel extreem veel hoger dan bij een ‘normale’ lening.

Kredietwaardigheid

Wanneer je niet kredietwaardig bent, brengt dat risico met zich mee. Als je bijvoorbeeld niet op tijd terugbetaalt, ontvang je een herinnering. Wanneer je daarna wéér te laat bent kan de schuldeiser een deurwaarder of incassobureau inschakelen. Dit brengt hoge kosten met zich mee en waarschijnlijk krijg je op deze manier ook een BKR-registratie, waardoor het voortaan moeilijker wordt om een lening, creditcard óf hypotheek aan te vragen.

(50)

Redactie

Alles over wetenschap.