Verschil tussen koffiesoorten

De laatste jaren is er veel veranderd op de koffiemarkt. Waar men 50 jaar geleden alleen maar ‘normale’ koffie dronk zijn er nu vele varianten te verkrijgen. Er bestaat tegenwoordig zelfs CBD koffie, dat is koffie op basis van cannabidiol. Dat is weer eens iets anders dan al die CBD producten zoals CBD olie, etc. Maar waar bestaat een cappuccino nou precies uit en wat is het verschil met een latte machiatto? Wij spraken hierover met leverancier van eerlijke koffie: Coffeeshots.nl.

Espresso

Espresso is een koffie met zeer weinig water. Hierdoor bevat deze koffie in verhouding twee keer zoveel cafeïne. De espresso wordt vaak gedronken bij het ontbijt of na het eten.

Ristretto

De ristretto is koffievariant die twee keer zo sterk is dan espresso. Er wordt dezelfde hoeveelheid koffie gebruikt maar slechts de helft water. Traditioneel gezien wordt de ristretto sneller door de machine gehaald dan bij een espresso. Dit is in veel gelegenheden echter niet het geval. Als het wél op de traditionele manier wordt gemaakt is de ristretto veel intenser en aromatischer dan espresso.

Cappuccino

Waar komt cappuccino vandaag? Veel mensen denken dat het uit Italië komt maar dat is niet zo. Het komt namelijk uit Oostenrijk! De cappuccino heette toen nog gene cappuccino maar Kapuziner Kaffee. De Kapuziner Kaffee vindt zijn oorsprong in Wenen en het bestaat uit espresso, warme melk en natuurlijk melkschuim. Bij een cappuccino zijn alle drie de componenten evenredig verdeeld. Sommige mensen doen cacaopoeder of kaneel over de cappuccino. Tot veel afgrijzen van barista’s. Dit is in de wereld van barista’s namelijk een keiharde no-go omdat dit het zo mooi opgeklopte schuim een stuk sneller doet verdwijnen. Cappuccino werd vroeger enkel gedronken in de ochtend door Italianen. Vandaag de dag wordt het overal en op ieder tijdstip gedronken.

Latte Machiatto

Een Latte Machiatto bestaat uit verschillende lagen melk en ook uit espresso. Deze artistieke koffie vergt enige ervaring om te maken. De verschillende laagjes worden gemaakt door eerst melkschuim in het glas te doen en daarna de koffie. De melk wordt er daarna zeer voorzichtig aan toegevoegd door het er langzaam overheen te gieten. Zo ontstaat er een koffie die bestaat uit verschillende lagen melk. De latte machiatto ziet er daardoor zeer aantrekkelijk uit.
Sommige mensen verwarren latte machiatto nog weleens met een café latte. Er zit echter wel degelijk verschil tussen. Bij een latte wordt er veel meer melk gebruikt dan bij een latte machiatto. Bij een café latte wordt ook geen melkschuim bij geserveerd. Veel Nederlanders kennen café latte als koffie verkeerd. Welk koffie drink jij het liefste?

(0)

Redactie

Alles over wetenschap.