Voeding en afvallen

Voor een gezond leven is een evenwichtig voedingspatroon van essentieel belang. Bij gezonde voeding krijgt u zoveel mogelijk goede voedingsstoffen binnen en beperkt u de inname van slechte stoffen. Daarnaast is het van belang dat er de juiste hoeveelheid koolhydraten binnen krijgt. De verhouding van macrovoedingsstoffen is belangrijk voor het optimaal functioneren van de menselijke lichaam. Veel gemaakte fout bij het afvallen is tekorten krijgen van voedingstoffen. Dit kan op korte termijn geen grote gevolgen hebben maar op lange termijn kunnen er lichamelijke klachten van komen.

Probeer daarom niet zomaar diëten uit zonder er kennis van te hebben. Het is goed om samen met een diëtist te kijken welke slechte stoffen je nu te veel eet en welke goede stoffen juist te kort komt. Dit is niet alleen om af te vallen maar ook om ziekte te voorkomen. Bij bepaalde aandoeningen is het nemen van slechte stoffen nog schadelijker dan bij gezonde mensen.

Omdat gezonde voeding niet alleen zorgt voor de instandhouding maar tevens voor het herstel van het lichaam zal uw voedingspatroon een belangrijk aandachtspunt zijn tijdens het afvallen. Ik probeer u hier inzicht in te geven. Aan de hand van het huidige voedingspatroon wordt bekeken of er aanpassingen nodig zijn. Zo wordt geprobeerd tot een voedingspatroon te komen dat goed voor u is en ook goed vol te houden is. Deze word speciaal op maat gemaakt bij u lichaamssamenstelling en dagelijkse bewegingspatroon. Iemand die een zittend beroep heeft beweegt erg weinig en heeft daarom minder voedingsstoffen nodig. Daarnaast wordt er gekeken welke voedingsstoffen er ontbreken in je patroon om ziektes te voorkomen. Bijvoorbeeld het inpassen van veel drinken en vitamine C-rijke voeding bij blaasontsteking of het minderen van suikers bij eczeem klachten of ontstekingen.

Supplementen

Soms wordt aangeraden om naast volwaardige voeding extra voedingsstoffen in de vorm van voedingssupplementen te nemen. Dit is alleen nodig wanneer je niet genoeg uit uw voedingspatroon kunt krijgen. Ook is er bij een aantal aandoeningen de behoefte aan bepaalde voedingsstoffen. Voedingssupplementen bevatten een hoog gehalte stoffen die in geringe hoeveelheid in de voeding voorkomen. Dit kunnen o.a. zijn: vitamines, mineralen, aminozuren, essentiële vetzuren(omega 3 en 6). Tijdens het afvallen wordt erop gelet dat het lichaam alle voedingsstoffen binnenkrijgt die het nodig heeft om weer goed te functioneren.

(19)

Redactie

Alles over wetenschap.