Tips voor thuiswerken

Steeds meer mensen werken aan huis. Soms een dag of twee in de week om files te vermijden of om werk en privé beter te kunnen combineren. Maar er zijn ook steeds meer ZZP’ers die hun werk volledig vanuit huis doen. Jij ook? Graag geven we je enkele tips over hoe je van je huis ook een fijne werkplek kunt maken.
Het lijkt soms ideaal voor mensen in loondienst: lekker thuis werken. Maar thuiswerkers zijn zich goed bewust van de nadelen. Het is niet altijd rustig in huis, omdat er ook kinderen of andere huisgenoten rondlopen en lawaai maken. Er is afleiding in de vorm van telefoontjes of postbezorgers aan de deur. En er is afleiding omdat er simpelweg veel privéspullen om je heen staan. Het is dan ook handig om altijd een aparte ruimte voor je thuiswerk te hebben. Deze ruimte kun je dan inrichten met wat je nodig hebt om je werk te kunnen doen.

Kies een goede ruimte

Sommigen hebben een hobbykamer die ze als thuiswerkruimte kunnen inrichten, anderen bouwen de zolder om tot kantoor. Weer anderen kunnen gebruikmaken van de garage. Kies, als het mogelijk is, voor een ruimte die je af kunt sluiten van de rest van het huis. Wanneer je de deur achter je dicht trekt, ben je aan het werk. Dat is duidelijk voor jezelf en voor je huisgenoten. Die ruimte richt je in met een bureau en bureaustoelen, zodat je er goed kunt werken. Vind je groen belangrijk? Kies dan ook een paar planten. Een boekenkast met vakliteratuur komt ook altijd van pas in zo’n ruimte.

Goed meubilair

Dit is natuurlijk vooropgesteld dat je een eigen ruimte kunt gebruiken. Niet iedereen heeft die luxe. Soms zit je nou eenmaal gewoon met de laptop aan de keukentafel. En dat is voor incidenteel thuiswerk ook helemaal geen probleem. Mogelijk kun je dan kijken of je wat meubilair kunt vinden dat jouw thuiswerkdagen net wat prettiger maakt. Koop een goede bureaustoel want een goede zithouding is uiteraard zeer belangrijk.Misschien dat je wel veel prettiger werkt aan een nieuwe eettafel of heb je een dressoir nodig waarin je je administratie kunt opbergen.

Let op de scheidslijn tussen werk en privé

Door thuis te werken kan de soms dunne scheidslijn tussen werk en privé nog verder vervagen. Let erop dat je pauzes neemt en dan even van je werkplek weggaat. Buiten gaan wandelen rond het middaguur maakt je geest weer helder en houdt je gezond. Ook is de verleiding soms groot om dat uurtje sporten maar over te slaan en ‘s avonds door te werken. Daarom doe je er goed aan zo veel mogelijk een normaal werkritme aan te houden.

(55)

Redactie

Alles over wetenschap.