Met deze tips houd je meer tijd over

De titel klinkt veelbelovend, niet? Iedereen wil immers graag minder tijd kwijt zijn aan dagelijkse klusjes en meer tijd hebben om dingen te doen waar ze blij van worden. Lees snel deze handige tips voor het besparen van tijd.

Wat niet vies is hoeft niet schoongemaakt te worden

Dit klinkt natuurlijk heel logisch. Toch zijn er een paar punten waarop je al snel wat tijd kan besparen:

  • Laat iedereen die binnenkomt zijn of haar schoenen uittrekken. Zo hoef je minder vaak te stofzuigen en te dweilen.
  • Koken is net zoiets. Tijdens het koken heb je vaak wel even de tijd. Neem deze tijd om alvast alle lege verpakkingen op te ruimen en de vuile vaat in de vaatwasser te zetten of af te wassen.
  • Het is altijd fijn om het verplichte met het aangename te kunnen combineren. Het schoonmaken van de douche kun je prima tijdens het douchen doen. Neem wat schoonmaakmiddel mee en maak aan het einde van jouw douchebeurt de muren en wanden meteen even schoon. Spoel ze goed af en maak ze daarna ook droog, hierdoor blijft er geen viezigheid op de muur zitten.
  • Laat schoonmaakmiddelen goed intrekken in plaats van hard te schrobben. In de tussentijd kun je een ander klein klusje doen.

Vele handen..

.. maken licht werk. Zet de andere gezinsleden van het huishouden aan het werk. Als iedereen een klein klusje doet ben jij niet zoveel tijd kwijt aan het doen van al deze kleine klusjes.

Overige tips

Natuurlijk is het huishouden niet de enige manier om tijd te besparen. Hier nog een aantal handige tips:

  • Schakel e-mail notificaties uit: check jouw mail op vaste tijden en laat je er niet de hele dag door afleiden.
  • Als je iets binnen twee minuten kunt afronden, doe het dan meteen. Sorteer meteen de post en gooi de reclame weg. Als het langer dan twee minuten duurt, plan het dan in voor een later moment.
  • In de wachtkamer bij de dokter of in de rij voor de supermarkt verdoe je vaak jouw tijd. In plaats van te scrollen op Facebook kan je deze momenten ook gebruiken voor kleine klusjes, zoals het maken van een planning voor de dag of het lezen van het boek of tijdschrift waar je aan begonnen was.
  • Leer ‘nee’ zeggen. Dit bespaart je veel tijd. Daarbij wordt het vaak een stuk minder beledigend opgevat dan we denken. Mensen gaan jouw tijd meer waarderen en ze nemen je serieuzer. Zoals je hebt gelezen kan je op allerlei manieren tijd besparen. Vraag jezelf regelmatig af of iets sneller of op een handigere manier kan. Wees creatief en vind manieren om jouw leven makkelijker te maken. Natuurlijk kun je ook altijd kiezen voor een schoonmaakbedrijf voor particulieren.

(9)

Redactie

Alles over wetenschap.