5 Tips voor het kopen van je eerste maatpak

Eén van de meest schaarse dingen in kledingkast van een man is een maatpak. Het kopen van een maatpak brengt namelijk de benodigde tijd én kosten met zich mee. Wellicht is dit wel helemaal jouw eerste keer dat je een maatpak zult aanschaffen. Spannend! Het is vooral belangrijk om goed te ontdekken wat er allemaal mogelijk is, waar je op moet letten en wat natuurlijk bij jou past. Met deze tips helpen we je graag bij de aankoop van je eerste maatpak.

Neem de tijd

Wanneer je kiest voor een goed maatpak, dan gaat deze vaak tussen de vijf en tien jaar mee. Bij het kopen van maatpakken geldt; haastige spoed is zelden goed. Pas verschillende jasjes, voel de verschillende stoffen en kijk naar je eigen houding in het pak. Je mag best een winkel uitlopen zonder meteen een pak te kopen.

Goedkoop is duurkoop

Het is helemaal oké als je niet veel budget hebt om je eerste pak te kopen, maar het is daarbij wel van belang om goed op te letten wat je koopt. Een goedkoop pak wordt vaak gemaakt van polyester, deze stof is weinig ademend waardoor je lichaamstemperatuur snel omhoog zal vliegen. Je kunt beter investeren in twee goede maatpakken, dan vijf middelmatige, veel te warme pakken.

Houd rekening met het seizoen

Heb jij even geluk bij de aanschaf van je eerste maatpak! Er zijn namelijk 4-seizoenen pakken, die je dus in de zomer, maar ook in de winter kunt dragen. Máár wanneer je garderobe wat groter is, is het wellicht fijner om een zomer- of winter pak aan te schaffen. De stof van een 4-seizoenen pak weegt vaak rond de 260 gram, een winter stof rond de 310 gram en een zomer stof rond de 240 gram. Bij de winter kun je denken aan flannel of ribcord en bij de zomer kun je meer neigen naar linnen en katoen.

Zorg dat het pak goed zit

We weten allemaal dat als we iets kopen wat net niet helemaal lekker zit dat het in een verdwijn hoekje in de kast belandt. Dat zou zonde zijn met je eerste maatpak. Bij een maatpak moeten je schouders goed zitten, moet de mouw net iets boven de duimmuis rijken en moet de kraag mooi aan de nek en de boord van het shirt aan liggen. Laat je vooral adviseren wanneer je in de winkel jouw eerste maatpak wilt scoren.
Houd het rustig
Bloemenrandjes rond de stiksels of gekleurde knoopsgaten? Voor je eerste maatpak is het belangrijk om deze vooral basic en rustig te houden. Al die vrolijke details zijn leuk voor die ene borrel waarbij het pak vervolgens in het verdwijn hoekje belandt; weet je nog? Dat willen we niet. Maak het niet te gek en kies voor een casual patroon.

(102)

Redactie

Alles over wetenschap.