Hypotheek voor zzp’ers: 3 aandachtspunten

Een huis kopen als zzp’er klinkt moeilijk en ingewikkeld, maar zo hoeft het niet te zijn. Wanneer je als zelfstandige werkt, dan heb je vaak een flexibel inkomen. Zo heb je de ene maand meer opdrachten, waardoor je inkomen fluctueert. Wanneer je een huurhuis hebt, dan kun je hier makkelijk op inspelen en zodoende iedere maand je huur betalen. Bij de aanvraag van een hypotheek gaat dit net wat lastiger. Maar, ook als zzp’er kun je wel degelijk een hypotheek krijgen. Let hierbij op de volgende aandachtspunten.

Een hypotheek hoeft niet bij eigen bank

Ondanks dat veel mensen denken dat je met een hypotheek gebonden bent aan je eigen bank, is dit niet verplicht. De bank biedt alleen zijn eigen hypotheken aan, waardoor er weinig te kiezen valt. Wanneer je je meer wilt verdiepen met de kans op een betere hypotheek, dan kun je het beste naar een hypotheekadviseur gaan. Er zijn hypotheken speciaal voor zzp’ers, waarbij je de keuze hebt uit meer dan 40 (!) banken. Deze hypotheek zzp adviseurs geven je niet alleen tips en adviezen, maar kunnen ook goed je zakelijke inkomen beoordelen.

Start meteen met een goede administratie

Het papierwerk is vaak niet het leukste onderdeel van je bestaan als ondernemer, maar wel enorm belangrijk bij de aanvraag van je hypotheek. Wanneer je namelijk een hypotheek wilt krijgen, dan is het cruciaal dat je administratie op orde is. Bij sommige banken heeft het inkomen als zzp een grote invloed op wat je maximaal kunt lenen. Als je bijvoorbeeld korter dan drie jaar onderneemt, dan zet de bank 0 euro als inkomen voor de jaren dat je nog niet actief was als zzp’er. Laat bij de start van je eigen ondernemersroute je vooral goed adviseren over hoe je het beste je administratie kunt regelen.

Opbouw van je pensioen

In tegenstelling tot werknemers, hebben zzp’ers weinig mogelijkheden om pensioen op te bouwen. Als zzp’er heb je recht op een AOW wanneer je de AOW-leeftijd hebt bereikt. Je kunt er zelf voor kiezen om nog een aanvullende oudedagsvoorziening bij elkaar te sparen. Ruim een kwart van alle zzp’ers in Nederland hebben geen pensioen opgebouwd. Wist je dat hier gevolgen aan kunnen zitten bij de aanvraag van je hypotheek? Wanneer je namelijk de leeftijd van 57 jaar en ouder hebt aangetikt, dan neemt de bank dit mee als belangrijke maatstaf voor hoeveel je maximaal kunt lenen. Het is daarom verstandig om goed te verdiepen of je wel of geen pensioen wilt opbouwen. De verdere mogelijkheden voor de opbouw van je pensioen kun je teruglezen op de website van de Rijksoverheid.

(51)

Redactie

Alles over wetenschap.