Een huis laten ontruimen scheelt een hoop werk

Veel mensen denken bij het ontruimen van een huis aan het overlijden van een familielid. Ook kan een enorme huurachterstand reden zijn van de verhuurder om over te gaan op een huisontruiming. Dit zijn allemaal lastige en emotionele gebeurtenissen die iedereen weleens in zijn leven zal meemaken. Al is een huurachterstand wel een feit wat voorkomen kan worden door goede maatschappelijke hulp. Trek in dit geval op tijd aan de bel want er zijn vanuit de gemeente heel wat mogelijkheden om de juiste hulp aan te vragen. Waar veel mensen niet aan denken is dat een ontruiming service ook ingezet kan worden wanneer een familielid op leeftijd wil verhuizen. Er zijn speciale ontruimingsdiensten die deze hulp al dan niet gratis aanbieden. Vooral ouderen kunnen in het leven veel hebben verzameld en dit kan een hoop werk zijn om als zoon of dochter uit te zoeken. Een ontruimingsdienst kan helpen om hierin keuzes te maken. Daarnaast zijn er veel mogelijkheden om een teveel aan spullen te schenken aan stichtingen of goede doelen.

Speciale hulp voor senioren

Het personeel dat bij een ontruimingsdienst werkt is vaak goed opgeleid om op een zorgvuldige manier met senioren om te gaan. Zeker op het moment dat je vader naar een kleiner appartement gaat verhuizen kunnen niet alle bezittingen mee. Er moeten keuzes gemaakt worden welke meubelstukken meegaan en welke achterblijven. Ook komt het met regelmaat voor dat ouderen heel wat boeken hebben verzameld in het leven. Keuzes maken welke boeken blijven en welke geschonken kunnen worden aan een antiquariaat is dan erg belangrijk. Daarnaast zijn bepaalde bezittingen emotioneel geladen zoals een bijzonder schilderij of servies. Een ontruimingsdienst kan helpen om ouderen de juiste keuzes te laten maken. Laat je wel goed adviseren want de ene ontruimingsdienst is de andere niet. Er zijn grote kwaliteitsverschillen op te merken in de werkwijze van de verschillende ontruimingsdiensten.

Wat mag je verwachten?

Vooral bij een verhuizing is er veel tijd om samen met de ontruimer het huis en de bezittingen zorgvuldig door te nemen. Laat je nooit opjagen door een ontruimer en neem met geduld en bezinning de spullen door. Daarnaast kan je verwachten dat de vloerbedekking zoals laminaat of parket zorgvuldig verwijdert en afgevoerd wordt door de ontruimer. Ook hierin kan je keuzes maken om het laminaat bijvoorbeeld te laten overplaatsen naar de nieuwe woning. De gordijnen, zonwering en vitrage worden daaropvolgend weggehaald en afgevoerd. Om de woning helemaal optimaal op te leveren helpen veel ontruimingsdiensten om gaatjes te vullen in muren en plafonds.

(22)

Redactie

Alles over wetenschap.