Explore [X] Magazine

Het leven is een ontdekkingsreis

BeveiligingDiensten en mensen

Hoe kan ik veilig mailen?

Internet is uiteraard een prachtig medium om kennis te vergaren, te delen en online te communiceren met anderen, De keerzijde is echter dat het ook het terrein is van hackers en spammers die virussen verspreiden en die om uiteenlopende redenen toegang willen krijgen tot je (inlog)gegevens. Er zijn veel bedrijven die zijn gespecialiseerd in antivirussoftware zoals het bekende Norton Antivirus, Eset en McAfee. Het is aan te raden om dergelijke software te installeren als je veel op internet surft en regelmatig communiceert via email. Maar hoe kun je nu veilig mailen? Daarover meer in dit artikel.

Belang van veilig mailen

Door ervoor te zorgen dat het emailverkeer veilig verloop voorkom je aantal belangrijke zaken. Allereerst voorkom je (zoveel mogelijk) dat gevoelige info bij de verkeerde mensen terecht komt. Daarnaast wordt de kans kleiner dat verzonden berichten onderweg worden onderschept omdat de verbinding niet veilig is. Wat ook heel belangrijk is dat je door veilig mailen de kans aanzienlijk verkleint dat hackers toegang krijgen tot je emailaccount met alle gevolgen van dien. Een bedrijf als Zivver is gespecialiseerd in veilig e-mailen en kan dus onder andere bedrijven van dienst zijn bij het beschermen van hun emailverkeer. Zo maakt het bedrijf gebruik van TLS-beveiligde verbindingen en asymmetrische zero-knowledge encryptie waardoor ze het kwaadwillende zeer moeilijk maken om in te kunnen breken op een emailaccount en/of e-mails te onderscheppen. Ook Zivver zelf kan de e-mails niet gelezen omdat ze dus gecodeerd worden wat de privacy nog meer verhoogt uiteraard.

Voorkomen is beter dan genezen

Hierboven werd al vermeld dat er gevoelige informatie bij verkeerde personen terecht kan komen. In sommige gevallen gebeurt dat simpelweg door een fout van een medewerker. Zivver zorgt ervoor dat de verzender een melding of waarschuwing ontvangt voor dat het bericht met gevoelige informatie wordt verzonden. Zo wordt de kans aanzienlijk verkleint dat de email bij de verkeerde persoon terecht komt. Op deze manier wordt de kans dat medewerkers een fout maken tijdens het verzenden van e-mails behoorlijk verkleint.
Een andere belangrijke stap in de beveiliging van emailverkeer is de tweede factor authenticatie (2FA) die door Zivver wordt gebruikt. Hierbij krijgt de ontvanger eerst een code via sms toegestuurd die ingevuld moet worden voor dat de email ontvangen kan worden. Ook op die manier krijgen hackers steeds minder kans om email te onderscheppen die niet voor hen bedoeld is.
Zivver zorgt er ook voor dat je alle controle blijft houden over je emailverkeer. Zo kun je controleren wat er precies is gebeurd tijdens het mailen als je het idee hebt dat er sprake is van een datalek. Daarnaast kun je altijd zien of je verzonden e-mailberichten wel of niet gelezen zijn en kun je een verzonden mail weer terughalen als je je mocht vergissen. Kortom, een bedrijf als Zivver is eigenlijk een must als ondersteuning voor je bedrijf als je echt veilig wilt e-mailen zonder zorgen.

(42)

Redactie

Alles over wetenschap.