Explore [X] Magazine

Het leven is een ontdekkingsreis

Verzekeren

Uitvaartverzekering afsluiten?

Het overkomt ons allen, vroeg of laat. We overlijden. Geen leuk onderwerp om over na te denken. Toch is het raadzaam om dit wel te doen. Bijvoorbeeld over je uitvaart. De kosten voor een begrafenis of crematie kunnen flink oplopen, waarbij bijvoorbeeld een urn weer minder kosten met zich meebrengt dan een begrafeniskist. Vind je het geen fijn idee om je nabestaande te moeten opzadelen met torenhoge uitvaartkosten? Dan doe je er goed aan om een uitvaartverzekering af te sluiten. In dit artikel leggen we uit wat een uitvaartverzekering precies is en welke type uitvaartverzekeringen er zijn.

Wat is een uitvaartverzekering?

Een uitvaartverzekering is een verzekering die bij je overlijden de kosten van je uitvaart dekt. Je sluit de verzekering af op je eigen leven. Maar eigenlijk heb je er zelf niet zo veel aan. Je bent immers net overleden. In feite sluit je deze verzekering af voor je nabestaande. Om te voorkomen dat zij na je overlijden niet worden geconfronteerd met hoge uitvaartkosten. Wist je dat een gemiddelde uitvaart al snel zo’n 10.000 euro kost? Inderdaad, daar wil je liever je dierbare nabestaanden niet mee belasten.

Verschillende soorten uitvaartverzekering

Sommige mensen vinden het fijn om hun eigen uitvaart te regelen. De keuze voor de muziek, de begraafplaats waar ze willen komen te liggen, de kleding die ze willen dragen. Andere mensen willen zich daar liever niet mee bezig houden en laten het volledig over aan de nabestaanden. Hoe u het ook aan wilt pakken, er is sowieso één keuze die u zelf moet maken. Het type verzekering. Waar heb je het beste gevoel bij?

Natura uitvaartverzekering

Bij dit type uitvaartverzekering dient de verzekeraar geen geldbedrag uit. In plaats daarvan wordt de uitvaart vergoed in de vorm van diensten. Hiermee wordt bedoeld dat de uitvaartondernemer de rekening van de uitvaart direct doorstuurt naar de verzekeringsmaatschappij. De nabestaanden hoeven zich op deze manier niet bezig te houden met de financiële afhandeling. Een groot nadeel van de natura uitvaartverzekering is dat de dienst voor een groot deel al vastligt. Er is weinig ruimte voor een eigen invulling van het laatste afscheid. Zo is bijvoorbeeld ook de keuze voor een uitvaartondernemer beperkt.

Kapitaal uitvaartverzekering

De kapitaalverzekering keert bij het overlijden van de verzekerde wel een geldbedrag uit. Met dit bedrag kunnen nabestaande in alle vrijheid een persoonlijke uitvaart regelen. Het kan echter ook een nadeel zijn dat de nabestaanden alles zelf moeten regelen. Niet iedereen kan namelijk even goed organiseren. Helemaal niet in een zware rouwperiode.

(19)

Redactie

Alles over wetenschap.