Bacteriën vangen

Bacteriën zijn overal om ons heen, maar ze zijn zo klein dat we ze met het blote oog niet kunnen zien. Met een voedingsbodem kun je onderzoeken waar de allervieste plekken in huis zijn. 

Benodigdheden:

  • glucose (druivensuiker in de supermarkt)
  • agar (supermarkt of toko)
  • marmite (supermarkt of natuurvoedingswinkels)
  • kleine afsluitbare schaaltjes
  • spiritus
  • keukenweegschaal
  • pannetjes of labglaswerk
  • wattenstaafjes voor oren (eventueel)

    Recept: voedingsbodem maken 
    – Ontsmet de afsluitbare schaaltjes door ze gedurende enkele uren in de spiritus te leggen. Haal daarna de schaaltjes uit de spiritus en sluit deze en laat ze gesloten goed drogen.
    – Ondertussen kun je de voedingsbodem gaan maken volgens het recept. Gebruik de volgende hoeveelheid voor 1 liter voedingsbodem: 5 gram glucose, leidingwater (1 liter), 12 gram agar en 2,5 gram marmite.
    – Verwarm het water in een pan en los de ingrediënten een voor een op onder goed roeren. Als alles is opgelost, breng dan de oplossing aan de kook. Gedurende een halfuur de vloeistof in gesloten pan laten koken. Daarna gesloten af laten koelen totdat de pan handwarm is.
    – Werk in de buurt van een vlam (bijvoorbeeld van een gasfornuis). Dit om de schaaltjes zonder besmetting van bacteriën uit de lucht te kunnen gieten. Daarna zo snel mogelijk de voedingsbodem in de schaaltjes tot de rand volschenken. Sluit de schaaltjes onmiddellijk. Laat de voedingsbodems verder afkoelen totdat de voedingsbodem vast is geworden.

    Procedure: stempelen
    – Methode 1: Pak een wattenstaafje waarmee je je oren schoonmaakt en duw deze op de te onderzoeken plek. Streep met het wattenstaafje over de telplaat.
    – Methode 2: Stempel de oppervlakten die je wilt onderzoeken met de voedingsbodems. Houd de schaaltjes zo vast dat de voedingsbodem naar beneden wijst. Pak de bodem van het schaaltje vast en stempel zo snel mogelijk het oppervlak. Merk de schaaltjes, zodat je weet op welke plaats je gestempeld hebt.
    – Plaats daarna de schaaltjes op een warme plek (rond de 25 tot 30 °C) en vervolgens één a twee dag wachten. Zodra je de eerste stipjes ziet verschijnen, kun je gaan tellen. Hoe meer stipjes, hoe meer bacteriën op de gestempelde plaats zitten. Op deze manier vind je de ‘vuilste’ plekjes in huis.

    Experiment: ranzige plekken
    Met de telplaatjes kun je de vieste plek in huis opsporen. Een kleine opsomming van voorwerpen in huis waar je ongetwijfeld mee kunt scoren:
    – vaatdoek
    – aanrechtblad
    – toetsen van je mobieltje
    – rauw voedsel (vlees, groenten)
    – de vloer
    Maar daar blijft het niet bij. Met telplaatjes kun je ook onderzoeken hoe goed schoonmaakmiddelen hun werk doen. Schrob de helft van een aanrechtblad met afwasmiddel. De andere helft blijft ‘vies’. Maak van beide helften van het aanrechtblad op een aantal plaatsen afdrukken met de telplaatjes. Bekijk na een paar dagen het resultaat. En? Helpt schoonmaken?

    Experiment: bacteriekillers
    Ook met het volgende experiment test je de effectiviteit van verschillende ontsmettingsmiddelen. Neem een paar glasplaten (de afmetingen zijn niet zo belangrijk) en ontsmet het glas grondig met spiritus. Meng daarna ongeveer vijftig gram verse gehakt met een staafmixer in ongeveer vierhonderd ml water. Smeer de gehaktsmurrie met een paar tissues op de glasplaten. Laat de glasplaten een halfuurtje drogen en maak daarna elk glasplaatje met een ander ontsmettingsmiddel of schoonmaakmiddel schoon. Eén plaat maak je niet schoon, dit is je controle. Bemonster met een aantal telplaatsjes de glasplaten. Tel na een aantal dagen het aantal kolonies op de telplaatjes. Welk schoonmaakmiddel is de echte killer?

(322)

Redactie

Alles over wetenschap.