Gamba’s eten

Gamba’s zijn garnalen en erg populair in de internationale keuken. Door hun veelzijdigheid zijn er tal van manieren waarop gamba’s klaargemaakt en gegeten kunnen worden. Ze kunnen als voorgerecht opgediend worden, bijvoorbeeld in een lekkere garnalencocktail. Als bijgerecht of tussendoortje kunnen ze op een toastje geserveerd worden. En als hoofdgerecht zijn er tal van mogelijkheden.

Gamba’s komen voor in zowel zoet als zout water en populaties leven bijna overal ter wereld. De meeste komen echter uit Zuid-Amerika, Azië en Afrika. Hier leven de grootste groepen gamba’s. De gamba’s hebben stevig vlees, zijn caloriearm en doordat ze vele voedingsstoffen zoals calcium, magnesium, ijzer en fosfor bevatten is het eten ervan, net als vette vis heel gezond.
Gamba’s kun je zowel gepeld als ongepeld kopen, evenals rauw of gekookt. Gamba’s kunnen koud of warm gegeten worden en de smaak die eraan zit is zoetig. In hoofdgerechten kun je uit verschillende manieren kiezen om ze klaar te maken. Je kunt ze koken, bakken, grillen, op de barbecue klaarmaken, of in de oven bereiden. In de Aziatische keuken worden ze vaak gewokt.

Gamba’s pellen

Je kunt gamba’s bereiden met of zonder schil. Maar voor sommige gerechten is het noodzakelijk om de gamba van tevoren al te pellen en het darmkanaal te verwijderen. Dit vereist een handigheid welke je krijgt naarmate je vordert in het aantal gamba’s welke je hebt schoongemaakt. Dit heb je nodig om gamba’s schoon te maken:
Gamba’s
Snijplank
Scherp mesje
Eventueel satéprikkers
De stappen die je moet volgen voor het pellen en schoonmaken van gamba’s zijn als volgt beschreven:
Houdt de gamba vast en trek met duim en wijsvinger de kop eraf
Houdt de gamba tussen duim en wijsvinger en duw tegen de schaal tot deze kraakt
Draai de gamba en trek nu de schaal van het vlees af
Maak met het mes een inkeping in de rug waar het darmkanaal loopt
Verwijder met de punt van het mesje of een satéprikker het darmkanaal
Spoel de gamba goed af zodat deze helemaal schoon is

Klaarmaken van de gamba’s

Nu kun je de gamba’s klaarmaken. Kies hiervoor een van de vele recepten of methoden om ze klaar te maken. Overigens kun je gamba’s ook heel goed bereiden in een slowcooker, een apparaat waarmee je voedsel langzaam kunt laten garen. Een lekker knoflooksausje is altijd goed om het af te maken en vormt een prima combinatie met gamba’s. Zelfgemaakt heeft hierbij de voorkeur en hierbij kun je de saus zo sterk maken als je zelf wilt. Voeg er verse kruiden aan toe en je bent klaar om te smullen.

(103)

Redactie

Alles over wetenschap.