Diabetes herkennen?

Veel mensen over de hele wereld hebben er last van, suikerziekte oftewel diabetes. Diabetes is een ziekte die te maken heeft met de stofwisseling waarbij er te veel glucose in het bloed zit. Omdat glucose een soort suiker is wordt diabetes ook wel suikerziekte genoemd. Insuline is de stof die nauw betrokken is bij het reguleren van de (juiste) hoeveelheid glucose in het bloed. Insuline zorgt er voor dat glucose wordt opgenomen in de weefsels van het lichaam.

Diabetes type 1 en type 2

Er zijn twee soorten diabetes te noemen, diabetes 1 en diabetes 2. Type 1 ontstaat meestal opeens en op jongere leeftijd. De oorzaak kan een ontsteking van de eilandjes van Kangerhans in de alvleesklier zijn waardoor er minder insuline wordt geproduceerd. De behandeling is in veel gevallen het toedienen van insuline met behulp van een injectie. Type 2 ontstaat in de meeste gevallen op latere leeftijd, ongeveer 90% van de mensen die diabetes hebben, hebben deze vorm van suikerziekte. Oorzaak kan zijn overgewicht en te weinig bewegen, de behandeling kan plaatsvinden met medicatie of het injecteren van insuline. Het probleem van diabetes type 2 is dat de ziekte heel langzaam ontstaat en vaak pas wordt geconstateerd als het eigenlijk te laat is.

Wat kunnen signalen zijn?

Hieronder zullen we een aantal signalen aangeven waarbij je alert moet zijn en te maken kan hebben met het ontwikkelen van diabetes.

– Een hoge bloeddruk
– Een dikke buik
– Hoge bloedglucosewaarde
– Hoog bloedvetgehalte
– Laag HDl cholesterolgehalte

Symptomen diabetes

Daarnaast geven we ook een aantal symptomen die erop kunnen wijzen dat je diabetes hebt. In dat geval is het raadzaam om met de huisarts contact op te nemen om te checken of je de ziekte ook daadwerkelijk hebt.

– Heel erg vermoeid
– Onscherp zien of last hebben van een oogontsteking
– Veel moeten plassen
– Heel veel dorst hebben
– Last hebben van een droge mond

Uiteraard betekent het hebben van een van de symptomen nog niet dat je diabetes hebt maar in combinatie met de signalen al eerder in dit artikel aangegeven is er een serieuze kans dat je diabetes hebt ontwikkeld.
Mocht er inderdaad sprake zijn van diabetes type 2 maar nog niet in een vergevorderd stadium dan kan een gezondere levensstijl het tij eventueel nog keren. Zaak is dan wel dat je gezonder gaat eten, af gaat vallen en meer gaat bewegen, mocht er sprake zijn van (ernstig) overgewicht. Maar uiteraard kan uw huisarts er alles over vertellen en u adviseren wat doen als er een kans is dat er diabetes wordt ontwikkeld of als u al diabetes heeft.

(52)

Redactie

Alles over wetenschap.