Kopen van een huis voor ouderen

Wanneer je de 50 bent gepasseerd. Heb je al een mooie carrière opgebouwd en woon je waarschijnlijk in een groot huis waar je met je kinderen woont. Zodra je kinderen uit huis gaan blijft er een enorme leegte achter. Vaak heb je deze ruimte eigenlijk niet meer nodig. Veel senioren kiezen er dan voor om naar een kleinere, goedkope woning te verhuizen. Ze houden vaak nog wat extra vermogen over bij het verkopen van hun grote huis om van te genieten tijdens hun pensioen.

Hypotheek aanvragen

Het is voor senioren niet zo heel makkelijk om een nieuwe woning te kopen. Banken zijn strenger voor het afsluiten van een hypotheek aan ouderen. Dit heeft verschillende oorzaken te maken. Een van de belangrijkste oorzaken zijn overlijdensrisicoverzekering. De maximale leeftijd waarop je nog een overlijdensverzekering kan houden is 75 jaar. Wanneer je na je 60ste een huis wilt kopen met een lange aflostermijn van bijvoorbeeld 20 jaar kom je dus in problemen. Een overlijdensverzekering is namelijk verplicht bij het afsluiten van een hypotheek. Wanneer je namelijk onverwachts komt te overlijden krijgt de bank geld van je verzekering om je hypotheek af te lossen. Zo zorgt de bank ervoor dat ze hun geld niet verliezen.

Een ander belangrijk probleem voor het afsluiten van een hypotheek is dat de banken rekening houden met je pensioenleeftijd. Over het algemeen krijgt men minder geld wanneer ze in de pensioen komen. Ouderen hebben over het algemeen een inkomstendaling wanneer ze beginnen aan hun pensioen. De bank rekent vaak op het gemiddelde van 10% minder inkomen.

Kijk vooruit

Als je van plan bent om op latere leeftijd een nieuw huis te kopen hou dan rekening met een aantal factoren bij het kopen van een huis. Hou rekening met je mobiliteit! Straks als je ouder wordt zal traplopen een stuk moeilijk worden. Je kunt dan bijvoorbeeld kijken naar een gelijkvloerwoning of je kijkt of er genoeg ruimte is bij je trap om een eventueel een traplift te kunnen plaatsten. Want als je eenmaal 70 jaar bent geworden is het onmogelijk om een andere huis te kopen. En dan ben je misschien genoodzaakt om naar een bejaardenhuis te verhuizen.

Het kan ook een verstandige keuze zijn om te kijken naar huurhuizen. Voordeel hiervan is dat je er elk moment weer weg kan op het moment dat het fysiek niet meer mogelijk is om erin te blijven wonen.

(58)

Redactie

Alles over wetenschap.