Hoe belangrijk zijn ‘recycle producten’?

Is het niet interessant om bij deze vraag stil te staan? We leven in een wereld waarin producten op grote school worden gerecycled. Maar hoeveel levert het ons nu eigenlijk op? Hoe belangrijk zijn deze producten voor onze samenleving? Is deze vorm van duurzaamheid een waardevolle bijdrage voor ons milieu?

Doordat er tegenwoordig veel wordt gerecycled hebben we minder grondstoffen nodig om materiaal te maken. Gevolg: minder uitputting van onze wereld. Minder uitputting van onze natuurlijke bronnen betekent weer een beter milieu. Door minder aan onze grondstoffen te zitten besparen we onze aarde en het milieu. We kunnen dus gewoon stellen dat het recyclen van producten en materiaal goed is voor onze aarde, onze nabestaande, onze kinderen, noem maar op.

Voorbeelden van recycling

Van een aantal zaken weten we allang dat hiervoor recycle plaatsvindt. Het is al best een tijd geleden dat we allemaal gezamenlijk papier en glas apart zijn gaan inzamelen. De laatste jaren wordt er ook steeds meer ingezet op plastic. Maar er wordt uiteraard veel meer gerecycled. We zien ook steeds meer producten op de markt die van recycled materiaal zijn gemaakt. Neem bijvoorbeeld straatmeubilair. In steeds meer steden en dorpen verschijnt meubilair dat op duurzame manier is geproduceerd. Het is een mooie ontwikkeling voor onze maatschappij en wereld. Meer recycling van producten zorgt voor een duurzame wereld.

Zijn er nadelen?

Toch zijn er ook mensen die spreken van nadelen bij recycling. Er wordt beweerd dat het een vervuilende proces is om materiaal te recyclen. Wanneer er in de spullen giftige bestanddelen zitten, dan verdwijnen die namelijk niet door recycling. Ze leveren een gevaar en mogelijk gezondheidsproblemen op voor de werknemers in de recyclingindustrie en mogelijk ook voor consumenten en gemeenschappen wanneer de producten (in een nieuwe ronde) terugkomen. Daarnaast heb je natuurlijk voor recycling trucks en fabrieken nodig die veel energie verbruiken en eigenlijk nog meer afval produceren.

Is recycling groen?

Is recycling daarom wel zo groen? Het antwoord is ‘ja’! Natuurlijk zitten er altijd schaduwzijden aan dergelijke ontwikkelingen zoals recycling, maar de opbrengst en voordeel die het oplevert voor het milieu is aanzienlijk groter dan de schadelijke gevolgen. Het is en BLIJFT daarom beangrijk dat iedere burger z’n steentje bijdraagt door afval netjes te scheiden, waardoor het gebruikt kan worden voor recycle. En laten we eerlijk zijn..hoeveel moeite kost het nu om glas, papier en plastic te verzamelen en in de goede container te stoppen? Denk aan uw kinderen voor later.

(288)

Redactie

Alles over wetenschap.