Vergelijk het contract bij autoleasen

Als je een leaseauto gaat uitkiezen, dan is het van belang dat je de juiste afwegingen maakt bij het vergelijken van de verschilende offertes. Bij auto leasen is het allereerst belangrijk om naar de auto zelf te kijken. Past de auto bij uw smaak en persoonlijk voorkeur? Daarnaast is het belangrijk om de juiste leasemaatschappij te selecteren. Hoe zit het met de leasevoorwaarden, de prijs en de service van het aanbod? In dit artikel vertellen we je meer over een aantal belangrijke aspecten en de afwegingen voor het vergelijken van een leaseauto.

Hoe zit het met de overschrijding van het afgesproken aantal kilometers per jaar of per maand?

Meestal hanteert de leasemaatschappij een extra kilometerprijs in de vorm van een aanvullend vast bedrag per kilometer en een herberekingslimiet uitgedrukt in een percentage. Het percentage ligt doorgaans tussen de 10% en 15%. Zolang het aantal kilometers dat je hebt gereden binnen het percentage valt, hoef je alleen maar voor de extra kilometers te betalen. Wanneer je meer hebt gereden, dan wordt er op basis van een herbereking een nieuwe leaseprijs bepaald.

Hoe zit het als je het leasecontract eerder wilt beëindigen?

In veel gevallen betaal je een boete als je vroegtijdig het leasecontract beëindigd. Tenzij je hiervoor legitieme redenen hebt, bijvoorbeeld het verlies van werk of inkomen. Het is belangrijk dat je van tevoren weet hoe je de boete kunt voldoen of dat je hiervoor een betaalafspraak maakt met de leasemaatschappij. Hiermee voorkom je onverwachte verrassingen.

Leasemaatschappij

In Nederland zijn er meer dan 400 leasemaatschappijen, elke leasemaatschappij heeft andere leasevoorwaarden en een andere aanpak. Ook qua flexibiliteit en dienstverlening verschillende de leasemaatschappijen nogal. Het is daarom belangrijk dat je je hier eerst in verdiept. Het is fijn dat je flexibiliteit hebt, maar het kan ook een grote impact hebben op bepaalde aspecten en hiermee gemoeide kosten. Vragen waar je vooraf antwoord op wilt hebben is hoe gaat de leasemaatschappij om met:
• het aanpassen van jaarkilometers?
• het onderhouden en de vervangen van (winter) banden?
• het afhandelen van offertes en wijzigingen?
• het inzicht en duidelijkheid geven als het gaat om facturen en (online) overzichten?
• het annuleren van lopende contracten?

Krijg je een vast aanspreekpunt voor alle leasezaken? Dit werk namelijk veel prettiger en sneller.

Leasetarief

Laat je niet verleiden door een laag tarief. Er zijn nameijk leasemaatschappijen die hun klanten zo over de streep willen trekken. Maar lees de leasevoorwaarden goed door. Soms zijn deze namelijk niet even gunstig. Let met name op de prijzen. Vaak gaat het om een maximum van 10.000 kilometer per jaar. Voor de lange termijn kan dit beperkend zijn of juist voor onverwachte hoge kosten zorgen.

Leaseoffertes

Wist je dat je flink geld kunt besparen door een de verschillende leasemaatschappijen met elkaar te vergelijken? Vraag verschillende offertes op. Als je akkoord gaat met de offerte, zorg ervoor dat de offerte overeenkomt met de leasevoorwaarden. Zorg er ook voor dat je bij een betrouwbare leasemaatschappij jouw leaseauto aanschaft. Lease Trader is bijvoorbeeld zo’n partij. Ze hebben een jarenlang ervaring in lease en zijn een betrouwbare partij.

(23)

Redactie

Alles over wetenschap.