Security op IT gebied, wat moet je weten?
Tegenwoordig gebeurt een groot deel van ons werk digitaal. Dit betekent natuurlijk ook dat een groot gedeelte aan data digitaal wordt bijgehouden. Omwille van deze reden is het belang om de security van je IT goed op orde te hebben. Dit geldt niet alleen voor digitale, maar ook voor fysieke dreigingen. Wil jij graag ontdekken waar je op het gebied van IT security allemaal rekening mee dient te houden? Dan is het zeker een goed idee om even de onderstaande informatie door te nemen.
Met welke fysieke dreigingen dien je rekening te houden?
Laat ons in eerste instantie even kijken naar de fysieke dreigingen waarmee je kan worden geconfronteerd. Wanneer we het hebben over IT beveiliging kan er namelijk in de praktijk vaak worden vastgesteld dat er voornamelijk aandacht wordt besteed aan zaken zoals virussen, malware, etc. Uiteraard zijn dit stuk voor stuk dreigingen die ongelofelijk belangrijk zijn en waar je zeker actie tegen dient te ondernemen. Er is echter meer. Ook de fysieke dreigingen zouden namelijk uiteindelijk kunnen leiden tot verlies aan data. Denk hierbij onder meer aan de volgende dreigingen:
• Een brand die uitbreekt in het kantoorgebouw;
• Wateroverlast die grip krijgt op de systemen;
• Invloeden uit de natuur die het kantoorpand beschadigen;
Voor deze fysieke dreigingen bestaat tegenwoordig een goede oplossing. Het is namelijk zo dat werken in de cloud ervoor kan zorgen dat je niet langer gebonden bent aan één locatie. Dit maakt het niet alleen eenvoudiger mogelijk om te werken onderweg, daarnaast heb je altijd een back-up op een andere locatie. Die back-up heb je overigens sowieso, want voor alle goede cloud systemen geldt dat er nog eens een extra back-up op nog een andere locatie wordt gemaakt.
Hoe jezelf te beschermen tegen digitale aanvallen of virussen?
De voorzorgsmaatregelen die je neemt tegen fysieke dreigingen dien je eigenlijk ook op een bepaalde manier te nemen tegen digitale dreigingen. Dit betekent dat het altijd interessant is om bijvoorbeeld gebruik te maken van een firewall evenals één of meerdere programma’s die je systemen kunnen scannen op onzuiverheden. Het kan hierbij dan gaan om:
• Malware;
• Virussen;
• Spyware;
Door gebruik te maken van de juiste software is het mogelijk om een uitstekende IT beveiliging te realiseren die je niet alleen tegenwoordig, maar ook in de toekomst zou kunnen beschermen tegen aanvallen of problemen van buitenaf. Let wel, voor één dreiging geldt dat ze altijd een zwakke schakel blijft… en dat is de gebruiker zelf.
Waarom IT beveiliging nooit 100% sluitend is
Je kan er nog voor kiezen om alle systemen zo optimaal mogelijk te beveiligen, toch blijven er hier en daar altijd wat potentiële pijnpunten bestaan. Dat geldt niet in het minst voor de gebruiker zelf. Een zwak wachtwoord gebruiken kan bijvoorbeeld reeds een veiligheidsrisico met zich meebrengen. Dat geldt ook voor het bezoeken van een verkeerde website of het openen van een malafide link. Hoe optimaal je, je beveiliging ook tracht te regelen, je systemen voor de volle honderd procent dichttimmeren blijft dus in de praktijk vaak een zeer moeilijke opdracht.
(83)