Tips bij aanschaf nieuwe Cv-ketel

Hoe werkt een Cv-ketel?

Een Cv-ketel (centrale verwarmingsketel) is een installatie die ervoor zorgt dat het warm wordt binnen een huis. Een ketel zorgt middels een gasaansluiting dat er heet water wordt aangemaakt die vervolgens door het netwerk van buizen door een huis kunnen worden gepompt. Deze buizen worden van heet water voorzien door de zogeheten circulatiepomp. De gassen die opspelen gedurende het hierboven beschreven proces worden op hun beurt weer afgevoerd door een rookafvoer kanaal waardoor de bewoners geen last ondervinden van de geur. Als laatste is er nog een thermostaat die ervoor zorgt hoe warm het wordt in huis en eventueel op welke tijden. Het hele systeem samen wordt centrale verwarming genoemd.

Het vermogen

De capaciteit of het vermogen van de ketel is het nominale vermogen in kW. Op elke ketel dient te worden aangegeven wat de capaciteit van een ketel is. Indien u een oude ketel vervangt kunt u hier makkelijk uit opmaken of uw nieuwe ketel meer, minder of misschien dezelfde capaciteit nodig heeft. Het uitbreiden van de capaciteit is nodig wanneer de Cv-ketel het niet aankan om het benodigde aantal warm water te produceren. Indien dit het geval is kan het zo zijn dat u tijdens het douchen ineens onder de koude kraan staat.

Open of gesloten Cv-ketel

Veel mensen vragen zich af wat nou eigenlijk het verschil is tussen een open en een gesloten Cv-ketel. Het verschil is eigenlijk heel simpel. Een open Cv-ketel gebruikt de lucht uit de ruimte waarbinnen de ketel is geïnstalleerd om warm water te produceren. Houd er wel rekening mee dat de ruimte waarbinnen de ketel is geïnstalleerd dus is voorzien van voldoende frisse lucht en/of ventilatie. Een gesloten Cv-ketel is over het algemeen bekender en wordt vaker gebruikt. Een gesloten Cv-ketel heeft een ingebouwde ventilator die lucht van buitenaf de ketel in zuigt. Bij beide type Cv-ketels worden de verbrande gassen naar buiten afgevoerd.

Keurmerk

Een kwalitatief hoogstaande Cv-ketel is voorzien van het keurmerk: Gaskeur. Dit keurmerk eisen aan de veiligheid, duurzaamheid, doelmatigheid en het installatiegemak van de desbetreffende Cv-ketel.

Veiligheid door inspectie

Inspectie is van groot belang bij het installeren van een Cv-ketel. Bij de installatie van een Cv-ketel wordt onder andere gelet op de volgende punten; er wordt gecontroleerd op de gasdichtheid van de gasleidingen, een visuele controle van de hele binnen installatie en zonodig wordt ook het koolmonoxide-percentage van de gastoestellen in je woning gemeten. Van de controle krijg je een rapport, waarin de gebreken zijn aangegeven. Je beslist dan zelf of je deze gebreken laat repareren.

(47)

Redactie

Alles over wetenschap.