Onderhoud aan je woning

Met het heerlijke weer van de laatste tijd denken we stiekem alweer aan de zomer. Wat wordt het dit jaar? Genieten in je eigen tuin of op je balkon? Of ga je lekker een paar daagjes of weekjes weg? Met het weer weet je het nooit. Het kan mooi zijn in Nederland, je kunt ook weg regenen. Sommigen gebruiken de zomerperiode om te klussen in en om het huis. Ook heel verstandig! Graag helpen we je op weg met een paar tips voor zomeronderhoud aan je huis.

Dakgoten controleren

De zomerperiode is een goede tijd om je dakgoten eens grondig na te lopen. In de zomerperiode regent het meestal minder en is het een langere tijd droog. Je kunt nu goed aangekoekte bladresten uit de dakgoten scheppen en ze nalopen op eventuele beschadigingen. Zie je gaten of is er iets anders kapot, dan kun je dat repareren voordat de najaarsbuien zich weer aandienen.

Je huis winterklaar maken

Niemand is er in de zomer mee bezig en dat maakt dit de ideale tijd om je huis ‘winterklaar’ te maken. Met winterklaar bedoelen we dat je kritisch kijkt naar het energieverbruik. Waarschijnlijk kun je ook in jouw huis nog veel doen op het gebied van woningisolatie. Het voordeel is dat isolatiebedrijven het nu veel rustiger hebben en zelfs vaak met zomerkortingen werken. Ook het onderhoud van je cv-ketel is nu aan te raden. Wanneer de eerste koude dagen na de zomer komen, hebben de cv-monteurs het weer razend druk.

Kozijnen schilderen

Over het algemeen zijn de temperaturen wat hoger en schijnt de zon vaker in de zomerperiode. Ga je niet op vakantie, maar heb je wel een paar vrije dagen of weken, dan kun je die tijd benutten om het buitenwerk van je woning te doen. Die kozijnen kunnen tenslotte wel een likje verf gebruiken. En je weet het: hoe beter je je kozijnen onderhoudt, hoe langer ze meegaan. Als het weer goed is, scheelt dat zomaar een jaar of twee verfwerk. Heb je nou echt geen zin in die steeds maar terugkerende verfklus, dan is het plaatsen van kunststof kozijnen misschien een optie. Als je die in de zomerperiode laat installeren, profiteer je bovendien al de komende winter van de extra isolatiewaarde.

Lawaaiige klussen

Zijn de buren aan beide kanten op vakantie? Mooie tijd om die grote, lawaaiige klussen eens aan te pakken. Die gaten lagen al een tijd te wachten om te worden geboord. En die badkamertegels moeten nu echt eens van de muur worden gesloopt. Niemand heeft nu last van jouw geluidsgevoelige projecten! Over lawaai gesproken, om galm in huis en harde geluiden te reduceren kun je akoestische panelen installeren. Het aanbrengen van dergelijke panelen aan het plafond of de wand kan de akoestiek in je huis aanzienlijk verbeteren.

(24)

Redactie

Alles over wetenschap.