Explore [X] Magazine

Het leven is een ontdekkingsreis

Geen categorie

Oude meubels een nieuwe look geven

Het is een hype die nooit overgaat: oude meubels recyclen. Daar zijn verschillende redenen voor te noemen, bijvoorbeeld onvoldoende geld voor splinternieuwe slaapkamer set, geen afstand kunnen doen van die ene bank die zo lekker zit of het behouden van een waardevolle antieke kast.

Er zijn vele redenen waarom mensen geen nieuw meubilair aanschaffen, maar ervoor kiezen om een bestaand meubelstuk in ere te herstellen. Uiteindelijk is de renovatie van een meubel vaak goedkoper dan de aanschaf van een nieuw kwaliteitsmeubel. Zeker als je duurzame meubels zoals eiken meubelen of teak meubelen wilt opknappen. Er zijn verschillende manieren om je oud meubelstuk in een nieuw jasje te gieten. Dit vereist op z’n minst een creatieve geest. Laat in het brainstorm- en creatieproces je fantasie de vrije loop. Durf ook delen van het meubelstuk weg te laten of iets erbij te doen. Durf felle kleuren of niet-alledaagse kleurencombinaties te gebruiken en de eerste stappen zijn gezet naar het creëren van een uniek exemplaar in uw meubelcollectie.

Opnieuw stofferen

Het meest voor de hand ligt: opnieuw stofferen. Het is belangrijk om met inspiratie aan de slag te gaan. Kijk om je heen en laat de vormen en kleuren van andere meubels en voorwerpen tot je spreken. Wees je bewust van de ruimtelijkheid en het doel dat de ruimte volgens jouw heeft of moet hebben. Bedenk vervolgens wat nog past in de ruimte of wat weg kan.

Kom terug op het te stofferen meubelstuk. Daar zijn er twee mogelijkheden: stofferen op de klassieke manier, waarbij de originaliteit van het meubel zoveel mogelijk wordt behouden. Dat kan zijn de kleur of structuur. Een andere mogelijkheid is de moderne aanpak, waarbij het meubel van kleur en opbouw verandert.

De romp

De basis van een klassiek meubel is de romp. Van een kale romp werd vroeger een compleet zitmeubel gemaakt, en wel met de hand. Dit gebeurde met verschillende materialen, zoals singels, springveren, crin, paardenhaar, zeegras enzovoorts. Bij stofferen op de klassieke manier wordt eerst de oude stoffering verwijderd, waarna wordt nagegaan of de onderliggende stoffering nog intact is en of de verbindingen van de romp allemaal vastzitten. Het meubelstuk wordt helemaal waar nodig verstevigd en opnieuw gestoffeerd.

Bij modern stofferen wordt gebruik gemaakt van voorgevormde materialen, zoals piepschuim. De kunst van het moderne stofferen is om de strakke vormgeving en het zitcomfort van het meubel in zijn originele staat terug te brengen. Beide vormen zijn arbeidsintensief en moeten ongetwijfeld met geduld en waar nodig ook het juiste vakmanschap worden uitgevoerd door een meubelzaak.

(68)

Redactie

Alles over wetenschap.