Graszoden voor in de tuin

Voor de verandering van de tuin heb je besloten om een mooi stuk gras te nemen. Maar, wist je dat er heel veel verschillende mogelijkheden zijn met betrekking tot gras in de tuin? Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor kunstgras, graszaad of graszoden. Wil je gelijk een mooie grasmat in je tuin hebben liggen? Bekijk hieronder de voordelen van graszoden en de uitleg over het leggen ervan!

 

Wat zijn graszoden precies?

Voordat je graszoden in je tuin gaat leggen, is het wel van belang om te weten wat graszoden precies zijn. Graszoden zijn dunne, lange plakken gras. Deze plakken bestaan uit drie delen, namelijk: een laag grond, een laag wortels en een laag grassprieten. Graszoden worden op hele grote oppervlakten gekweekt en worden na ongeveer 12 maanden geoogst. De graszoden moeten zo lang gekweekt worden, omdat deze heel sterk moeten zijn. De wortels moeten heel sterk worden. Dit komt namelijk doordat de wortels op een ander stuk grond door moeten groeien, de wortels moeten hiervoor dus sterk en gezond genoeg zijn. 

 

De voordelen van graszoden

Graszoden brengen heel veel voordelen met zich mee, ten opzichte van het planten van graszaad. Ten eerste, graszoden zijn gezonde plakken gras waardoor ze niet meer hoeven te ontkiemen in de grond. Er ligt dus gelijk een prachtige grasmat in de voor- of achtertuin. Ten tweede, vogels kunnen het graszaad niet opeten. Er is namelijk geen graszaad aanwezig. Vogels zijn dol op graszaad en kunnen zo voor kale plekken in het gazon zorgen. Ten derde, graszoden kunnen bijna altijd gelegd worden, maakt niet uit wanneer. Ten vierde, onkruid zal niet tot het oppervlak komen. Dit komt door de sterke wortellaag van de graszoden. Ten vijfde, graszoden zijn relatief goedkoop. Op Graszodenkopen.nl zijn de beste graszoden te vinden, met ook nog verschillende soorten. 

 

Het aanleggen van graszoden

Wanneer je gekozen hebt voor graszoden, kun je deze graszoden laten leggen. Dit proces ziet er als volgt uit:

  1. Eerst moet de grond omgespit, grof gemaakt met een hark en daarna egaal gemaakt worden. 
  2. De grond wordt geëgaliseerd, zodat de wortels van de graszoden zich kunnen wortelen. 
  3. De graszoden kunnen gelegd worden. Het is van belang dat deze als een gemetselde muur gelegd worden, dus om en om. 
  4. Nu de graszoden gelegd zijn, moeten deze natgespoten worden. De graszoden krijgen op deze manier gelijk een goede voeding en kunnen zich goed in de grond wortelen.

(19)

Redactie

Alles over wetenschap.