Kenmerken van verschillende vloeren

Ben je op zoek naar een nieuwe vloer, maar weet je nog niet zo goed welke vloer je graag wilt. Dan is het handig om eerst goed na te denken aan welke wensen de vloer moet voldoen. Zo zijn er veel verschillen tussen verschillende vloeren. De één is perfect voor vloerverwarming waar de ander dit juist helemaal niet aan kan maar een veel mooiere uitstraling heeft. Daarom is het goed om eerst na te denken over de functionaliteiten die je graag terug wilt zien.

Functionaliteiten

De functionaliteiten kunnen uiteenlopen van bestendigheid tegen vloerverwarming tot een vochtige ruimte, waarbij de vloer goed tegen vocht moet kunnen. Tevens is geluid een aspect dat vaak over het hoofd wordt gezien. Wanneer je geen dempende ondervloer gebruikt bij bijvoorbeeld laminaat, kunnen je onderburen veel last krijgen van de geluiden die veroorzaakt worden wanneer je over de vloer loopt met bijvoorbeeld hakken. Dit kan erg vervelend zijn, waardoor je klachten binnen kunt krijgen.

De meest gekozen vloeren

De populairste vloeren van nu zijn toch wel PVC en laminaat. Deze vloeren zijn tegenwoordig in alle vormen en maten verkrijgbaar en hebben elk hun eigen voor- en nadelen. Hier een overzicht van de voor- en nadelen per vloer.

PVC vloer

Een PVC vloer heeft meer voordelen dan nadelen. Deze vloer kan goed tegen warmte en vocht. Tevens is de vloer licht dempend, waardoor de vloer minder geluidsoverlast veroorzaakt dan bijvoorbeeld laminaat. Je kunt er tevens voor kiezen om een ondervloer te leggen onder de PVC vloer. Op deze manier weet je zeker dat je geen overlast zal veroorzaken.

PVC vloer is uitermate geschikt voor een vloerverwarming. De vloer kan namelijk goed tegen verschillende temperaturen. Tevens laat een PVC vloer de warmte van de vloerverwarming erg goed door. Let wel op bij het kiezen van een ondervloer, dat deze ook goed met de vloerverwarming kan functioneren.

Het enige nadeel van de PVC vloer is dat de het materiaal en stuk duurder is dan de andere alternatieven. Hoewel de PVC vloeren vaak wel van goede kwaliteit zijn, kunnen de vloeren van prijs verschillen. Let er goed op dat je een goede kwaliteit vloer kiest, zo weet je zeker dat de vloer lang mee zal gaan.

Laminaat

Laminaat heeft wat meer nadelen dan de PVC vloer. Wel heeft laminaat ook weer andere voordelen. Zo is het erg gemakkelijk om een laminaat vloer te leggen. Tevens is het onderhoud van het materiaal erg gemakkelijk. Hierbij moet je echter wel opletten dat er geen vocht op de vloer blijft liggen. Dit kan ongelijkheden in de vloer veroorzaken, doordat het vocht in de vloer trekt. Laminaat is erg duurzaam, waardoor de prijs/kwaliteit vaak erg voordelig is.

Het grote nadeel van laminaat is dat het niet goed samen gaat met een vloerverwarming. Dit komt doordat laminaat minder bestendig is tegen verschillende temperaturen en doordat de vloer minder geschikt is om warmte door te laten.

(108)

Redactie

Alles over wetenschap.